Katedralen Mezquita i Spanien och Kristusstatyn i Brasilien är populära sevärdheter för den historieintresserade.
Katedralen Mezquita i Spanien och Kristusstatyn i Brasilien är populära sevärdheter för den historieintresserade.

Det finns mängder av platser världen över som gjort stora avtryck i historien. Här är tio platser att besöka, oavsett hur pass vaken du var under historielektionerna.

1. Tempel som världsarv

Angkor, Kambodja

Angkor, världens största religiösa monument, är en tempelstad i norra delen av Kambodja. Flera av templen byggdes under 1100-talet och ansågs vara en av khmer-rikets viktigaste platser. Det mest berömda templet, Angkor Wat, ligger innanför en vallgrav och 3,5 kilometer lång mur. 1992 blev platsen, som i dag är en av Kambodjas populäraste sevärdheter, invald på Unescos världsarvslista.

LÄS MER: Från Singapore till Island – här är tio sjuka shoppinggator

2. Kambodjas mörka historia

Dödens fält, Kambodja

Inbördeskriget i Kambodja är ett av de blodigaste krigen i vår tid. Under de röda khmerernas terrorvälde, med diktatorn Pol Pot i spetsen, mördades mellan 1.5 och 3 miljoner människor. Dödens fält är ett samlingsnamn för flera platser i området där människor torterades för att sedan bli mördade och begravna i massgravar. Platsen går att besöka i form av en minnesplats.

3. Ruinstad i öknen

Petra, Jordanien

Bland bergen i den jordanska öknen ligger ruinstaden Petra, tio mil norr om Aqaba. Den forntida staden, som på sin storhetstid cirka 500 år före Kristus befolkade 20 000 människor, låg i glömska under 600 år innan den upptäcktes av schweizaren Johann Ludwig Burckhardt år 1812. Det sägs ha tagit miljontals arbetstimmar att hugga ut templen ur bergen.

I Petra är templen uthuggna för hand ur bergen.  Foto: IBL

4. Katolsk katedral 

Katedralen Mezquita, Spanien

Mezquita är staden Córdobas stora sevärdhet, en katedral som började byggas under 900-talet som en morisk moské. När staden erövrades av den kristne kungen Ferdinand III år 1236, blev Mezquita ombyggd till en katolsk katedral som än idag kan ses när du besöker staden. Byggnaden är mest känd för de nästan 900 färgglada pelarna.

LÄS MER: Här är fem museer som är roligare än Louvren

5. Inka-arv som lever vidare

Machu Picchu, Peru

På en bergstopp högt uppe i Anderna ligger den försvunna inka-staden. Det är Sydamerikas kanske mest berömda resmål och är även det med på Unescos världsarvslista. Förutom att beundra inkaindianernas övergivna boenden kan man vandra den vackra Inkaleden genom Anderna för att nå slutdestinationen och andas ut vid Machu Picchu.

6. 
Religiös samling byggnader
Karnak-templen, Luxor, Egypten

Karnak har med deras många tempel den största samlingen religiösa byggnader i världen. Staden ligger vid Nilen och är ett populärt resmål för turister världen över. För över 4 000 år sedan började templen byggas i Egyptens dåvarande huvudstad Thebe. Av det stora tempelkomplexet är Amun det största och mest berömda.

Vandra Inkaleden till Machu Picchu. Foto: Pixabay

7. Kristusstaty med öppen famn

Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien

Den 38 meter höga och 700 ton tunga Kristusstatyn Cristo Redentor blickar med öppen famn ut över hela Rio de Janeiro. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundation arrangerade en världsomfattande omröstning under 2007, där statyn kvalade in som ett av världens sju nya underverk. Jesus ändå, vilken lirare!

8. Monumentalt mausoleum

Taj Mahal, Indien

Det omätbart populära Taj Mahal lämnar få besvikna under sin vistelse. Det enorma mausoleet lät sig byggas av mogulrikets härskare Shah Jahans tillägnat sin tredje hustru Mumtaz Mahal under mitten av 1600-talet. Den vackra byggnaden sägs ha byggts av 20 000 människor, en byggprocess som med största sannolikhet inte var lika vacker som resultatet.

9. Mayaplats för mayamyter 

Chichén Itzá, Mexico

Av de forntida mayastäderna är Chichen Itza är en av de bäst bevarade. Det var där många av maya-folkets största myter grundlades, så som att jorden skulle gå under 2012. Det visade sig vara en myt, tack och lov, och Chichén Itzá finns mycket tack vara det kvar att besöka än i dag. Mest känt på platsen är pyramiden El Castillo, en 365 trappsteg hög pyramid.

Den 365 steg höga pyramiden El Castillo i Chichén Itzá. Foto: Wikimedia

10. Dödens arena
Colosseum, Rom

”Dödens arena” invigdes av kejsare Titus år 80. Anledningen till bygget sägs ha varit för att stilla upprörda känslor hos folket med ”lätt underhållning”. Den ”lätta underhållningen” bestod ofta i allt från avrättningar till djurkamper och gladiatorspel. När Colosseum invigdes var det med en fest i dagarna 100, där mängder av djur och människor miste livet.

LÄS MER: 10 vackra roadtrips med tillhörande musiktips

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om historia resor