Finland, Sverige och USA – här hittar du tomtefar.
Finland, Sverige och USA – här hittar du tomtefar.

Julen närmar sig med stormsteg och tomtefars färd till världens hushåll likaså. Men vill du inte vänta med att han kommer till dig, bör du åka till honom. Här är några av världens tomtesäkraste platser att besöka för dig som inte hatar julmys.

1. Sveriges tomtesäkraste plats
I skogarna ett par mil utanför Mora ligger den plats där chansen att träffa på tomten i Sverige är som allra störst – Sagolandet Tomteland. I Tomtens hus väntar han, tomten, med risgrynsgröt och garanterat mys. Och förutom att läsa upp sin önskelista för en skäggig farbror finns där även troll, älvor och häxor som spexar till upplevelsen ännu mer.
Tomteland Mora

2. Tomtens officiella högborg
I Finland har tomten till och med en helt egen och väldigt turistig by. Santa Claus Village i Rovaniemi, heter det, och är kanske världens mest kända tomteby. Det tråkiga för alla julälskare är ju att man bara stöter på honom en gång per år, men eftersom tomtebyn i finländska Lappland är tomtens officiella kontor, kan du när som helst åka dit och låta honom med personal sprida julstämning.
Rovaniemi, Finland

På Santa Claus House i Alaska sparar de inte in på julstämningen. Foto: Getty images

3. Världens högsta tomte
För att uppleva julen i sann amerikansk anda, kan du ta en tripp till Santa Claus House i Alaska, en plats fylld av julklappar och tvättäkta renar. Stället har även valt att kapitalisera på tomtebrev, genom att sälja och skicka ut tusentals till barn världen över varje år. Som om det inte vore nog har de tagit på sig statybyggarbrallorna och byggt världens högsta tomtestaty, 12 meter hög.
North Pole, Alaska

LÄS MER: 10 hotell för dig som vill bo i skymundan

4. Norges året runt-öppna julehus
Medan finländarna är övertygade om att Finland är tomtens permanenta boning, menar norrmännen bestämt att han huserar i Drøbak. Där ligger nämligen Tregaarden’s Christmas house, eller ”Julehus” som de säger. I den lilla staden utanför Oslo firar de jul året runt, och håller sin marknad öppen för juldyrkare som bara måste köpa en tomtenisse eller få en glimt av tomtemor i jul…i.
Drøbak, Norge

5. Fira jul med Disneykaraktärer
Många barns högsta dröm är väl, om man ska tro filmerna, att befinna sig i en Disneyvärld och få hänga med Musse Pigg, Frost-Elsa och hela det gänget. För den privilegierade har det sedan länge kunnat bli verklighet, och så även att göra det under juletider. Tomten finns även han på plats på Disney World varje dag och kan sprida sitt lugn och sin visdom över barnen.
Orlando, USA

LÄS MER: Guide: 10 storslagna nöjesfält världen över

6. Tvättäkta julstad
Hela den här listan består i princip av platser som har förvandlat en liten del av sig själva till en tomteverkstad, och därigenom kapitaliserat på högtiden. Men det finns en plats som tar priset, en plats som på riktigt har uppkallat sig efter tomten – staden Santa Claus i Indiana. I staden bor runt 2 500 invånare, och några av gatorna heter Christmas Boulevard, Candy Cane Lane och Mistletoe Drive.
Santa Claus, Indiana

7. Julen grottar ner sig i London
Barn boende i London åker inte till någon tomteverkstad för att få läsa upp sina önskelistor inte. Nej, de tar sig ner i någon av huvudstadens många julgrottor. Dock är det inga mörka underjordiska grottor vi snackar om, snarare varianter med en väldigt julig set-up där tomten möter upp. Traditionen sägs ha börjat i Adelaide, Australien redan 1896, men är nu vanligast förekommande i England.
London, Storbritannien

I Orlando kan du fira en storslagen jul på Disney World. Foto: Flickr

8. Anrik gård slår på jultrummor
Mellan den 24 november och 6 januari slår det vackra Dyffryn Gardens i Cardiff stort på jultrummorna. De kommer bland annat dekorera hela 12 ”alternativa”, som de kallar det, julgranar, som alla kommer att berätta deras berättelse om stället. Utöver det anordnar det en kransmakar-verkstad för hela familjen. Om tomten kommer att finnas på plats? Jajebus.
Cardiff, Wales

9. Djurpark byter skepnad
Under vintern ömsar Lycksele djurpark skinn och förvandlas till Julparken. Bland djuren, som givetvis finns kvar, kan barnen få roa och värma sig i Pysselstugan. Tröttnar de på pyssel kan man ta med sig sin önskelista och personligen ge över den till tomten. I övrigt är hela parken smyckad i julens färger och vissa dagar kan besökaren dessutom få åka hundspann.
Lycksele

LÄS MER: 10 uppseendeväckande statyer världen över

10. Slädtur till tomten
Den som tar sig till Gällivare någon gång mellan nu och julafton, får sig en riktig släng av julstämning signerat Köhlers lantbruk. Där tar de med dig på en slädtur med hästar på fjället Dundret. Väl där uppe bor tomten himself, eller Dundertomten som han där kallas, och tar sin vana trogen emot önskningar. Ta med din önskelista så kanske, kanske, du får en liten julklapp i utbyte.
Köhlers Lantbruk i Gällivare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tomte Jul resor