Lär dg, engagera dig – alla möjligheter står öppna!
Lär dg, engagera dig – alla möjligheter står öppna!

Har du ork, tid, pengar eller tålamod över? Här hittar du tips och länkar till tio bra saker du kan göra för andra människor.

1. Bli organdonator. Du behöver inte vara ung och i god form för att dina organ ska kunna användas av andra när du dör. Gå till den här sidan och anmäl dig. Du får en bekräftelse skickad hem.

2. Ge blod. Det kan du göra tre gånger om året som kvinna och fyra gånger som man. På sidan Geblod.nu kan du se var blodbussarna finns och vilka blodgrupper som behövs just nu.

3. Gå en kurs i hjärt- och lungräddningskurs. Och när du har gjort det så kan du skriva upp dig för att bli sms-livräddare – det vill säga att du får ett sms om du är 500 meter från platsen när någon larmar om ett hjärtstopp.

4. Bli en flyktingvän. Du kan hjälpa någon som kommit till Sverige att lära sig svenska och visa hur vårt samhälle fungerar. Här kan du hitta närmaste verksamhet där du bor! 

5. Skaffa ett fadderbarn. Sök på fadderbarn på nätet och välj den organisation som passar dig. Ett annat alternativ är att bli "världsförälder" på Unicef, eller skänk pengar till ett välgörande ändamål. Var noga med att kolla upp var dina pengar går – på den här sidan kan du kontrollera så att organisationen du väljer har ett 90-konto

6. Hjälp utsatta unga. Om du har ett tryggt liv och kapaciteten att hjälpa någon utöver din egen familj så anmäl dig för att bli familjehem, jourhem eller kontaktfamilj/person (här kan du läsa om de olika alternativen). 

7. Volontärarbeta. Bestäm dig om du vill volontärarbeta utomlands eller för en organisation i Sverige. Här kan du hjälpa hemlösa på härbärgen, barn med läxor eller var ett stöd för människor som mår dåligt. Välj något du brinner för helt enkelt och hitta en organisation som ägnar sig åt det. Ta upp telefonen och ring!

8. Sluta flyga och dra ner på bilåkandet. Hur du transporterar dig har den största effekten på miljön. Många människor dör också i förtid på grund av avgaser och utsläpp.

9. Dra ner på köttet. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Här kan du läsa mer om miljöeffekterna. 

10. Köp hållbara saker och källsortera. Vi människor gör stora uttag av naturresurser och sedan går det åt en massa energi för att driva produktion av grejer, vilket i sin tur ger utsläpp och avfall. Hela konsumtionsapparaten är roten till många miljöproblem, säger Hanna Brolinson, handläggare på Naturvårdsverket.

– Källsortering är bra och energibesparande. Det bästa vore om man kunde minska på avfallet över huvudtaget, konstaterar Brolinson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset