Sarianne Segersten bloggar om förskolan på Loppi.
Sarianne Segersten bloggar om förskolan på Loppi.

Pedagoger i förskolan tar hand om dina barn – tar du dem för givet? Sarianne Segersten är förskollärare och har samlat erfarenheter av besvärliga föräldrar.

Förra veckan träffade jag några kompisar från universitet och vi är alla ute och jobbar som förskollärare nu.

Självklart blir det en del snack om förskolan då och det finns ett antal saker som pedagoger stör sig på hos föräldrar, helt uppenbart. Jag är för en rak och ärlig dialog med föräldrar, men vårt samtal fick mig att undra hur vanligt det här är?

Jag har kollat runt på olika forum och pratat med mina vänner – här är några av sakerna som förskollärare tycker om föräldrars beteende:

Kan hen komma imorgon, hen spydde bara en gång så jag tror inte att det är magsjuka

Nej och åter nej, vi vill inte att hen kommer imorgon, 48-timmarsregeln finns för en anledning och den gäller alla.

Mitt barn tycker väldigt mycket om att åka på utflykt och åka buss

Det gör vi också, men med barngruppernas storlek är inte utflykter och att åka buss det första vi kommer att tänka på. Anmäl gärna ditt intresse att följa med så kan vi nog få ihop något roligt för ditt barn.

Här har ni det bra, det är på dagis man skulle jobba

Visst är det härligt när första vårsolen börjar komma och vi är ute mer, men de här kommentarerna ifrån föräldrar om att förskolläraryrket plötsligt skulle vara det naturliga valet för alla – var kommer de ifrån? Ingen som ger samma kommentar när vi möts ute vid 10 minusgrader eller när ett barn precis har spytt ner oss.

3,5 år på universitet – för att BYTA BLÖJOR

Tänk att det är så förvånande för många att förskollärare är så välutbildade. 3,5 års studier för att leka och byta blöjor? Ja, vi har ju inte lärt oss något mer (alls) under de 3,5 åren. Var glada och känn er trygga med vilken kompetens just ditt barn omges av.

Extrakläderna är slut

Du skäller på oss för att förskolans extrakläder är slut, de hade inte varit slut om de kom tillbaka, de som vi lånar ut, och ditt barn hade inte behövt skrapa ihop kläder om det fanns i barnets egna låda.

Sociala medier

Du vräker ut ditt missnöje över förskolan på Facebook och andra sociala medier. Varför pratar du inte med oss pedagoger istället?

Vill du gå i vinterkläder när det är 10 grader ute?

Uppdatera ditt barns kläder efter väder. Har vintern passerat, så häng undan vinteroverallen. Ditt barn vill inte svettas i vinteroverall när det är 10 plusgrader ute och det vill nog inte du heller. Uppdatera och ta med kläder efter väder – det går att ha två uppsättningar om du känner dig osäker (en varmare och en svalare).

Jag måste jobba över

Du säger att du behöver jobba över och förlänger ditt barns tid. Självklart, säger vi. Sen träffar en kollega dig på gymmet, köpcentret eller på ett fik. Vi är ingen barnvakt till ditt barn, förskolan är till för den tiden du arbetar, inte när du väljer att fika med kompisar.

Lämna finkläderna hemma

Märkeskläder och prinsessklänningar – det är alltid en risk att ditt barns kläder kommer att bli fläckiga efter mat eller skapande. Vi gör vårt bästa för att ditt barn inte ska få några fläckar men ibland händer det och då får vi sota för det. Låt ditt barn ha kläder som ni inte är rädda om på förskolan!

Lås grinden efter dig

Vi skriver i veckobrev efter veckobrev och sätter upp stora skyltar vid grinden om att låsa den ordentligt, men ändå struntar du i det? Det spelar ingen roll om du bara ska in snabbt och lämna/hämta ditt barn: om ett barn smiter så sker det på några sekunder och vem bär ansvaret för barnen på förskolan, tror du?

Sarianne Segersten, förskollärare och bloggare

Här kan du läsa en replik på den här debattartikeln:

►Förskolläraren: 10 saker vi älskar hos föräldrarna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset