Historiskt stora prispotter, hård konkurrens och storklubbar som vill ha en del av kakan. Metros e-sportredaktör Erik Glanell plockar ut tio spaningar från e-sportåret som gått.

1. Overwatch

Boom. Spelet slog ner som en bomb. Ju längre året gick desto vidare spred sig chockvågen över klotet. Ingen bör kanske vara förvånad när en så tung aktör som Blizzard ger sig in i leken. Igen. Och igen. Med Hearthstone, Starcraft, Heroes of the storm som redan etablerade sporter saknades egentligen bara en FPS-titel. Det blev Overwatch. Och det blev en succé. Igen.


2. Money, money money…

Prispengarna fortsätter att öka. Det här året slår alla tidigare rekord när det kommer till prispengar. I toppen hittar vi föga förvånande Dota 2 som i år hade den största prispotten i e-sporthistorien. När kinesiska laget Wings Gaming vann The International innebar det en check på över nio miljoner dollar (omkring 88 miljoner svenska kronor). League of legends-världsmästarna i SK Telecom T1 kammade hem över två miljoner dollar i samband med att de tog hem den titeln. Även i Counter strike har året bjudit på stora vinstsummor. Toppar där gör ELeague säsong 1 där förstaplatsen innebar 400 000 dollar.


3. Konkurrensen hårdnar

Tiden när man kunde räkna med svenska vinster till vänster och höger inom e-sporten är förbi. Världen har kommit ikapp och varje turnering är en stenhård kamp. Hur mycket det än smärtar mitt blågula hjärta varje gång våra lag faller så är den utvecklingen precis vad som krävs för att e-sporten ska växa. Det är ett hälsotecken som visar hur bred scenen har blivit och hur förutsättningarna blivit bättre för spelare världen över.


4. Rörigt bland lagen

Det har varit ett turbulent år i de svenska lagen. Inte minst i Counter strike-scenen. Många hamnade nog närmast i chocktillstånd när Fnatic, Sveriges då bästa lag, bestämde sig för att gå skilda vägar. JW, KRiMZ och flusha lämnade för att i stället spela för motståndarna i Godsent. Några månader senare bytte Fnatic tillbaka KRiMZ och Lekr0 gick tillbaka till Godsent. Hur det har gått sen? Sådär får man väl säga. Låt oss hoppas på en trevlig överraskning under ELeage-majorn i slutet på januari.


5. Svenska framgångar

Trots den hårdnande konkurrensen runt om i världen har vi mycket att glädjas åt från svenskt håll. Både Fnatic och Ninjas in pyjamas CS-lag har några fina vinster under året. Ninjas in Pyjamas kammade bland annat hem vinsten på hemmaplan under Dreamhack masters i Malmö. Fnatic slutade på förstaplats i IEM World championship. Och på tal om Fnatic. Heroes of the storm-laget lyckades knipa åt sig en andraplats under turneringen på Blizzcon. Alliances Super smash bros melee-stjärna Adam ”Armada” Lindgren har inte mindre än tio förstaplatser under året. Envyus Overwatchlag, där svenskarna Sebastian ”chipshajen” Widlund och Christian ”cocco” Jonsson spelar, tog hem förstaplatsen i MLG Vegas. Och det här är bara ett axplock. Heja Sverige.


6. Storklubbar

2016 blev året då organisationerna inom gammelsporten upptäckte e-sporten. Visst, fenomenet har existerat redan tidigare. Men aldrig tidigare har nyheter om internationella jätteorganisationers e-sportsatsningar varit så frekventa. Paris Saint-Germain, Manchester City, FC Schalke 04 och Philadelphia 76ers för att nämna några giganter som vågat ta steget. Vilka som skakar av sig rädslan för det nya under 2017 ska bli spännande att följa.


7. Dreamhack över pölen

Dreamhacks expansion är i princip synonymt med e-sportens framfart i Sverige och nu även i världen. Under 2016 tog arrangören steget över pölen styrde upp sitt första stora LAN-evenemang i USA. Dreamhack Austin visade sig bara vara början och under 2017 kommer den stora festivalen förutom Austin även att arrangeras i Atlanta och Denver.


8. Skador

Att vara proffs tär på kroppen. Så också för våra svenska e-sportstjärnor. Starcraft-spelaren Anton ”Zanster” Dahlström berättade inför Nordiska mästerskapen att hans problem med smärta i händerna gått så långt att läkare sagt åt honom att sluta spela. Liknande skador har vi sett bland annat hos Counter strike-spelarna Olof ”olofmeister” Kajbjer och Jacob ”Pyth” Mourujärvi varav den sistnämnde var nära att tvingas genomgå operation för att få bukt med problemen.


9. Kräver ett erkännande

Arena Academy och Counter strike-legendaren Emil ”Heaton” Christensen lämnade i oktober in en ansökan till Riksidrottsförbundet att erkänna e-sport som en ”riktig” sport. E-sporten växer för varje år, varje månad, varje dag. Och vi är många där ute som tycker att det är på tiden för ett erkännande. Om det erkännandet äntligen kommer avgörs på Riksidrottsförbundets stämma i maj 2017. Tills dess kan vi bara hålla tummarna och tillsammans fortsätta ge vad vi kan för sporten vi älskar.


10. Och på tal om HeatoN…

Kanske var det första steget till åtminstone social acceptans när det stod klart att Emil ”HeatoN” Christensen är en av deltagarna i nästa säsong av SVT-succén Mästarnas Mästare (sänds våren 2017). Uppropet för att få se honom i rutan samlade över 35 000 likes på Facebook. E-sportcommunityn har drivit liknande kampanjer bland annat för att få se HeatoN svänga sina lurviga i TV4:s ”Let’s dance”. Någon dans blev det dock aldrig i år, men kampanjen uppmärksammades och Christensen fick en inbjudan att sitta i publiken under sändningen.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset