Det blir allt vanligare att diagnostiseras med glutenintolerans i vuxen ålder, säger mag- och tarmläkaren Peter Benno.
Det blir allt vanligare att diagnostiseras med glutenintolerans i vuxen ålder, säger mag- och tarmläkaren Peter Benno.

Är du väldigt trött eller har problem med magen? Det kan betyda att du har glutenallergi – men inte nödvändigtvis. Celiaki, som det också kallas, kan ge många olika symptom och varierar från person till person.

Det är inte alltid lätt att upptäcka glutenintolerans.

– Symptomen kan växla väldigt. Det klassiska är diaréer, ont i magen, viktminskning, dåliga järnvärden. Men en del kan ha en depression, ledvärk eller tandskador. Man får verkligen vara alert som doktor när man ska misstänka gluten, säger Peter Benno, mag- och tarmläkare på  Hötorgets läkarhus.

Om det finns tydliga misstankar om glutenintolerans undersöks patienten genom en gastroskopi. Man kan också börja med att ta ett blodprov.

► LÄS MER: Spädbarn bör få gluten långsamt

Peter Benno poängterar att det är viktigt att söka vård om man misstänker att man lider av celiaki.

– Misstänker man att man har det ska man inte experimentera med kosten. Är man glutenintolerant så bör man följa upp det. Diagnosen kan också hänga ihop med andra sjukdomar. Dessutom blir det svårare att ställa en diagnos i efterhand, säger han.

Det går inte att bota glutenintolerans, däremot mår de allra flesta bra när de utesluter gluten ur kosten.

►LÄS MER: Myter och sanningar om allergier


– Det första man märker är att man mår bättre väldigt snabbt. Det handlar om någon vecka eller veckor, säger Peter Benno.

Finns det någon poäng i att sluta äta gluten om man inte är intolerant?

– Egentligen inte, men det beror på. De finns de som inte är glutenintoleranta, men som säger att de mår bättre av att inte äta gluten. Då brukar jag säga "man ska ju alltid äta det man mår bra av". 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Diagnos Gluten