Är det dags att löneförhandla? Förhandlingsexperten Johan Lagerbielke tipsar om vad du ska tänka på. ”Förhandling handlar inte bara om rationella argument, utan även om psykologi”, säger han.

TT/Privat
Lägg alltid första budet när du vill få upp din lön. Det är ett av tipsen från Förhandlingsexperten Johan Lagerbielke.

1. Var inte rädd
Många tycker det är obehagligt att förhandla. Ofta av rädsla att bli tvärt avvisade, eller att motparten ska bli arg. Men kom ihåg – en motpart som verkligen är intresserad är nästan alltid beredd att förhandla. Undantaget är om motparten inte hunnit avgöra värdet av det du erbjuder. Då riskerar du att sållas bort direkt om du ligger på fel nivå. 

2. Tänk igenom vad du vill
Innan du förhandlar bör du veta vad du själv vill. Hur ser ditt drömscenario ut, var går din lägsta gräns, och vilka alternativ kan du acceptera? Gör lönejämförelser och öva på dina argument. Men bli inte för kär i din egen lösning. Du måste vara beredd att överväga motpartens förslag också. 

►LÄS MER: Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön

3. Försök förutse vad chefen vill
Ta även reda på så mycket du kan om motparten. Vad är viktigt för dem? Vad gör de om ni inte kommer överens? Vid löne­förhandling spelar bland annat arbetsgivarens ekonomi roll. Finns det utrymme att ge dig högre lön? Om du är tveksam – fråga folk som vet.

4. Fila på argumenten
Känslor, som att du tycker att du borde ha en högre lön, funkar inte som argument. Peka istället på objektiva kriterier, alltså fakta som ligger utanför dig själv. De är svårare att argumentera mot. Till exempel vad andra i branschen tjänar, och vad du har åstadkommit, rent konkret, för att förtjäna en viss lön. 

►LÄS MER: Så vässar du ditt cv

5. Lägg det första budet
Lägg första budet, det ger bäst utgångsläge. För om arbetsgivaren börjar, och går ut med en låg siffra, är det lätt att bli osäker och börja omvärdera kraven. Lägg ribban högt och förhandla utifrån det. Men ta reda på fakta innan, så du vet att ditt förslag är högt men realistiskt. 

6. Håll huvudet kallt
När vi blir utvärderade känner vi oss ofta i underläge och börjar fundera på oss själva och våra brister i stället för vad vi faktiskt vill uppnå. Att förhandla om sin egen lön är därför svårt. Men försök hålla huvudet kallt och kom ihåg din analys och dina argument. Om möjligt, låt någon annan förhandla för dig.

►LÄS MER: 7 vanliga myter om jobbintervjun

7. Visa förståelse
Människor är inte speciellt rationella, och bra argument räcker sällan för att övertyga. Ska en förhandling lyckas måste du också visa empati, att förstå motparten. Det värsta du kan göra är att skapa en känsla av konflikt. Människor är sällan beredda att ge eftergifter till personer vi ogillar.

8. Ge och ta
Vissa anser att en lyckad förhandling är att få igenom alla krav. Men är en part missnöjd tar relationen skada i längden, då den som offrat sig kan hitta sätt att ”ge igen”. Så tänk inte bara på vad du vill ha, även på vad du kan ge. Försök förstå vad motparten värdesätter och kom med erbjudanden.

►LÄS MER: Här är tio vanliga missar du ska undvika i ditt cv

9. Be om betänketid
Ibland kan det vara svårt att tänka klart under en förhandling, speciellt om du förhandlar åt dig själv. Men du måste inte fatta beslut i sittande möte. Be om betänketid. Folk har i regel förståelse. Att vilja tänka över saker framstår dessutom som seriöst. Det gäller även i löneförhandlingar. 

10. Be om skriftlig bekräftelse
I slutet av förhandlingen är det viktigt att gå igenom vad ni kommit överens om. För det finns alltid risk att ni uppfattat saker olika, och det kan leda till konflikt längre fram. Om du löneförhandlar, be om en skriftlig bekräftelse på vad ni kommit överens om så snart som möjligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset