Den bornesiska orangutangen är allvarligt hotad.
Den bornesiska orangutangen är allvarligt hotad.

Skogsskövling, tjuvjakt och rädsla. Alla har de påverkat till att en av våra närmaste släktingar störtas allt närmare utrotning. En ny studie visar hur många tusen orangutanger som har dött sedan 1999.

Borneo är tillsammans med Sumatra världskänt som de enda platserna på jorden där orangutangen lever. Än så länge. Nu visar nya mätningar som publicerats i tidskriften Current Biology att antalet orangutanger på Borneo dramatiskt har minskat mellan 1999 och 2015 – och att över 100 000 orangutanger har dött, vilket bland annat New York Times har rapporterat om.

LÄS MER: Brittiska regeringens beslut: Djur kan inte känna smärta eller känslor

Enligt WWF har ön nu en population på runt 50 000 orangutanger. De bruna aporna delar 97 procent av människans genetik och lever större delen av sitt liv i trädtopparna, en livsstil som nu har blivit allvarligt hotad. Stora andelar av regnskogarna på Borneo har skövlats till förmån för oljepalmsplantager. Dessutom har populationen drabbats hårt av tjuvjakt och många orangutanger har försvunnit från skogsområden som inte har exploaterats.

– En del människor dödar orangutanger för att de är rädda. Vi måste övertyga om att orangutanger inte är farliga, säger professor Serge Wich som arbetat med studien, enligt National Geographic.

LÄS MER: Årets roligaste djur har korats – se bilderna här

Orangutangerna har länge varit allvarligt hotade av minskade skogsarealer. Enligt WWF kan så mycket som tio miljoner hektar ha brunnit ner på Borneo bara under 1997. De anger också att aporna smugglas som husdjur till närliggande länder, men att dödligheten är mycket hög. Så mycket som fem av sex djur dör i samband med infångning och transport.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om natur djur