För drygt 100 dagar sedan bestämde sig Centerpartiet och Liberalerna sig för att släppa fram en andra Löfven-regering. I utbyte fick de inflytande över regeringens politik. Sedan den 21 januari styrs regerings inriktning delvis av avtalet men enligt en statsvetare har det hittills inte landat i någonting.

När det 73 punkter långa januariavtalet slöts ritades den politiska kartan om. Alliansen splittrades på nationell nivå samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingades kompromissa kring flera kärnfrågor.

Men det var framför allt inom Centerpartiet och Liberalerna som de stora vägvalen ägde rum. Liberalernas splittring spelades upp inför öppen ridå medan Centerpartiet slöt sig. Men i båda partierna fanns röster som starkt motsatte sig ett samarbete med Socialdemokraterna.

LÄS MER: Cecilia Wikström (L): Nu lämnar jag politiken

Liberalerna har straffats

Mats Persson, riksdagsledamot för Liberalerna, förespråkade en borgerlig statsminister. Han fick något helt annat. Drygt hundra dagar efter att avtalet slöts tycker han att det är tydligt vilka konsekvenser beslutet fick.

– Väljarna har straffat Liberalerna för avtalet, säger han.

Mats Persson.

Sedan avtalet slöts har sprickan mellan de gamla allianskollegorna vidgats. Det var något som Mats Persson varnade för.

– När två partier, C och L, byter sida så är det klart att det skapas väldiga spänningar. Men jag är helt inställd på att vi ska hitta nya former för borgerligt samarbete. Det är vårt ansvar att se till att det finns ett regeringsalternativ, säger han.

När den tredje statsministeromröstningen ägde rum den 18 januari tryckte Mats Persson på den gula knappen och släppte fram Stefan Löfven.

– Jag argumenterade för min sak men sen röstade jag enligt partilinjen, säger han.

Svek ni alliansen?

– Jag beklagar att vi inte lyckades hålla ihop borgerligheten.

Centerstudenter röstade emot

Centerpartiet process var inte lika öppen och hur många som kände sig tveksamma till avtalet är oklart. Men när det väl blev omröstning i partiets förtroenderåd var det bara Centerstudenters två företrädare som röstade emot avtalet.

– Det jag var skeptiskt till var inte sakpolitiken utan snarare att det kan ge ännu mer grogrund för de populistiska partierna i riksdagen. Då tänker jag på Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, säger Centerstudenters förbundsordförande Naod Habtemichael.

Centerstudenters förbundsordförande Naod Habtemichael.

 

I grunden tycker han att avtalet är bra.

– Sakpolitiskt är det jättebra att Socialdemokraterna går med på liberala lösningar eftersom det innebär att vi får reformer som sätter pränt på svenska politikområden under lång sikt. Men det är klart att jag gärna hade velat se att de var mer långtgående.

Även Naod Habtemichael tror på ett nytt borgerligt samarbete.

– Det är klart att Alliansen inte är vad den var men på längre sikt är jag säker på att de borgerliga partierna kommer hitta tillbaka till varandra, säger han.

LÄS MER: Enkät med L:s kandidater i EU-valet: ”Vi vill fördjupa EU-samarbetet”

Januariavtalets framtid

Samtidigt lever regeringen och samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet på nåder. Förra veckan meddelade Vänsterpartiet att de är beredda att fälla regeringen om den nya utredning om arbetsrätten leder till lagförslag. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har uppgett att de också är beredda att fälla regeringen.

Det är när de här frågorna läggs fram på bordet som januariavtalet framtid kommer att avgöras, enligt Mats Persson.

– De stora stridsfrågorna ligger ett par år fram men när det blir skarpt kring arbetsrätten blir det upp till bevis om man orkar stå emot LO:s krav. Det ska bli intressant att se, säger han.

Experten: Inget har hänt

Statsvetaren Marja Lemne är förvånad över att januariavtalet hittills bara lett till att man tagit direktiv till en av de totalt 39 aviserade offentliga utredningar som fanns i avtalet.

– Jag är häpen över hur lite som har hänt. Jag trodde att de skulle ha tillsatt uppemot hälften av utredningarna nu, säger hon.

Marja Lemne tycker inte att det ska uteslutas att det kan bli ett misstroende mot regeringen från V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag tror inte att det är ett tomt hot utan det ska tas på yttersta allvar, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik