Trots att han är medveten om att de flesta läkare brukar rekommendera motion, är det inte något han själv förespråkar.
Trots att han är medveten om att de flesta läkare brukar rekommendera motion, är det inte något han själv förespråkar.

Trots att Ephraim Engleman fyllt 104 år jobbar han fortfarande som läkare i San Francisco, USA. Att gå i pension är det inte tal om. Här är hans bästa tips för ett långt liv.

Varje dag går han upp klockan 07.30 för att komma i tid till jobbet. Tre dagar i veckan jobbar han som reumatalog vid Rosalind Russell-Ephraim Engleman Rheumatology Research Center.

Många vill givetvis veta hans hemlighet till ett långt liv och Ephraim delar gärna med sig av sina bästa tips. Trots att han är medveten om att de flesta läkare brukar rekommendera motion, är det inte något han själv förespråkar.

– Jag har aldrig varit särskilt fysiskt aktiv och jag tycker att motion är överskattat, säger 104-åringen till Today Health.

Själv har han aldrig rökt men lite vin unnar han sig då och då. I matväg äter han det han gillar och till frukost blir det ofta ägg och lax. Till lunch äter han en enklare smörgås och till middag blir det oftast en lätt soppa eller kyckling. Ganska så hälsosam mat alltså. Men är det något han är svag för så är det vaniljglass.

– Det är viktigt att njuta av livet och tycka om det du äter. I hela mitt liv har jag ätit det jag tycker om, berättar Ephraim Engleman.

Att välja sin partner med omsorg, ha sex och att trivas med sitt jobb är andra tips han tror är viktiga för ett långt och hälsosamt liv. Men att gå i pension rekommenderar han inte. Ekologisk mat och vitaminer är inte heller bra, menar han.

Käppen däremot, den släpper han inte ur sikte.

– Du kommer att bli förvånad över den respekt du får om du använder en käpp, säger 104-åringen.

Viktigt är även att hålla i gång hjärnan vare sig det är med läsning, korsord eller musik och framför allt att inte glömma att andas emellan åt.

– Du måste fortsätta att vara ung, och det gör du genom att fortsätta att andas, det är superviktigt för att leva länge, säger han. 

Se klippet med Ephraim här:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset