Äger ett uppslagsverk. Har du aldrig sett ett uppslagsverk? Tänk att Google kostade fyratusen, vägde arton kilo och att Siam och Tjeckoslovakien fanns kvar i Maps så kommer du i närheten. Internet hann knappt komma med i uppslagsverken innan det blev deras död.
Äger ett uppslagsverk. Har du aldrig sett ett uppslagsverk? Tänk att Google kostade fyratusen, vägde arton kilo och att Siam och Tjeckoslovakien fanns kvar i Maps så kommer du i närheten. Internet hann knappt komma med i uppslagsverken innan det blev deras död.

De som är unga i dag kommer aldrig förstå. Här är en återblick till tiden då Gula Tidningen ägde marknaden och en laddning på mobilen räckte tre dagar.

All Over Press
Struntade i att ladda telefonen på tre dagar

Motorola Flare, Nokia 3210 och Ericsson T28 var inga smarta telefoner – däremot är det inte så dumt att ha flera dagars batteritid.

TT
Läser Gula tidningen.

För er som inte var med kan Gula tidningen beskrivas som ett analogt Blocket som kostade 25 spänn varje gång du gick in och bara uppdaterades en gång i veckan. När du fick den i handen var det ändå för sent – någon verkade ta den direkt från tryckeriet för att köpa alla godbitar.

TT

Spelar in blandband. Svårighetsgraden ökades genom att spela in från radio och korsmixa bort mellansnacket. Ersattes först av brända cd-skivor och sedan spotifylistor – men det är inte riktigt samma sak.

All Over Press
Ringer ditt kontantkort för att få bonus

Mobiloperatörerna kom på idén att ge dig pengar att ringa för varje minut du tog emot samtal på mobilen. Bara att komma åt en obevakad fast telefon, slå numret, lägga av luren och casha in.

All Over Press
Räknar tecken på sms så att det inte delas upp i två

Twitter var inte först med stenhård teckenbegränsning. Den gamla tidens sms fick bara vara 160 tecken och kostade en femma styck att skicka. Gick du ett tecken över blev det två mess och dubbelt så dyrt.

All Over Press
Kopplade upp på nätet

Att slösurfa hade en helt annan innebörd i nätets ungdom – det som var slött var uppkopplingen. När varje minut kostade flera spänn och varje sida tog flera minuter att ladda genom ditt 36.6 k-modem var du alltid tvungen att söka målmedvetet.

Skicka vykort med ditt nya telefonnummer

När du bytte nummer kunde du få en bibba förtryckta kort att skicka ut till nära och kära med ditt nya nummer. Annars kunde du ju alltid vänta till nästa år då nya telefonkatalogen kom ut för att kunna bli nådd.

TT
Stämde träff. Före mobilen fanns inte utrymme för några ”typ” eller ”ish”. Här var det fasta klockslag och bestämda platser som gällde. Fick kompisen förhinder? Bara att att vänta på platsen i trekvart ”utifall att” för att sedan lomma hem och i bästa hitta ett meddelande på den fasta telefonsvararen.
Kollar ”Anitan”

Det kan vara svårt att förstå men de flesta telefoner saknade helt display. Anita, alla busringares nemesis, var en dosa från Telia som du kunde koppla mellan jacket och telefonen som blev populär i mitten av 1990-talet.

Det var ganska lyxigt att se på film hemma i vardagsrummet på 90-talet. Många hade inte vhs-spelare, men kunde hyra ett åbäke på vissa "tobaksbutiker" eller dylikt, tillsammans med lämplig film. Det var viktigt att inte glömma att spola tillbaka banden innan man återlämnade filmen, då kunde man få straffavgift. Fina spelare kunde spola tillbaka snabbt, men billigare varianter tog en evighet på sig.

► LÄS MER: 11 saker du inte gör på Facebook längre

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset