Sugrör i plast, kött och tamponger hör till grejer som du kan byta ut eller minska användningen av för att vara snäll mot miljön
Sugrör i plast, kött och tamponger hör till grejer som du kan byta ut eller minska användningen av för att vara snäll mot miljön

Har du en plasttandborste i badrumsskåpet? Eller tar du alltid en take away-mugg när du tar en kaffe på språng? Då är du nog inte ensam. Svenskar är överlag rätt bra på att sopsortera och panta men många missar några av de vardagliga miljöbovarna. Nedan listar vi tolv saker som miljön kommer tacka dig för om du byter ut.

Plastpåsar

Sluta använd: Plastpåsar. Kanske det mest självklara på listan. Vi svenskar använder i snitt cirka 200 plastpåsar årligen, alltså nästan 2 miljarder plastpåsar sammanlagt. Dessutom används 90 procent av plastpåsarna endast en enda gång.
Använd i stället: Skaffa en tygkasse eller väska som du kan packa dina varor i när du handlat. Försök att alltid ha en med dig ifall du får för dig för ett spontanköp. Du kan dessutom även köpa nätpåsar som du kan packa frukt och grönt i, ifall du inte vill ha de liggandes lösa i tygkassen.

Plasttandborste

Sluta använd: Plasttandborstar.
Använd i stället: Det finns bland annat tandborstar med trähandtag, vilket är mer miljövänligt än de vanliga i plast.

LÄS MER: Så påverkas miljön av din shoppingrunda

Engångsrakhyvlar

Sluta använd: Engångsrakhyvlar.
Använd i stället: Så kallade säkerhetsrakhyvlar, där du bara byter ut själva rakbladet på hyveln, är lite dyrare än engångsrakhyvlarna och de hyvlar som du byter ut hela ”rakhuvudet” på. Tar du däremot hand om din säkerhetsrakhyvel på rätt sätt kan den hålla livet ut. Eller så kan du gå au naturel!

Mikropärlor

Sluta använd: Produkter med mikropärlor, förekommer exempelvis i vissa ansiktstvättar.
Använd i stället: Det finns massor med enkla skrubbar du kan göra själv hemma som har djuprenande och skrubbande effekt. Bland annat havregryn- och kaffesumpskrubbar är populära för att ge huden en liten boost!

Glitter

Sluta använd: Glitter. Glitter är i princip i samma kategori som mikropärlor då det oftast består av mikroplaster, vilket är väldigt dåligt för miljön, framförallt för havslivet. Några forskare har också gått ut med att de tycker att glitter borde förbjudas på grund av den dåliga miljöpåverkan pyntet har.
Använd i stället: Det finns biologiskt nedbrytbart glitter, dock kan det vara lite svårare att få tag på än vanligt glitter.

LÄS MER: Så påverkar dina vätskeförpackningar miljön

Take away-mugg

Sluta använd: Take away-muggar
Använd i stället: Älskar du att köpa med dig en kaffe från det lokala fiket när du är på språng? I så fall kan det säkert bli ett par take away-muggar som förbrukas genom åren. Köp en mugg du kan ta med dig själv och be ditt fik fylla den i stället, de flesta brukar ha en bra inställning till att kunden tar med en egen mugg, och har de inte det kan du mejla till företaget och förklara varför du tycker det är viktigt att få ta med dig en egen mugg.

Kaffekapslar

Sluta använd: Kaffekapslar. Det råder delade meningar om hur dåligt kaffekapslar faktiskt är, men i till exempel tyska staden Hamburg har det införts ett förbud mot kapseln.
Använd i stället: Annan typ av kaffe, helst ekologiskt då det är mer miljövänligt än annat kaffe.

Dusch- och handtvål

Sluta använd: Dusch- och handtvål i engångsförpackningar eller påfyllnadsförpackningar.
Använd i stället: En fast tvål.

Sugrör

Sluta använd: Sugrör.
Använd i stället: Det bästa alternativet här är att helt enkelt inte använda sugrör alls. Om du ändå känner att du verkligen vill använda sugrör finns det varianter i bland annat metall och hårdplast som går att diska och därför kan användas om och om igen. I dag förbrukas till exempel 500 miljoner vanliga plastsugrör varje dag, och det bara i Amerika (!).

Binda och tampong

Sluta använd: Tamponger och bindor.
Använd i stället: Menskopp. Nu är det självklart så att alla som får mens själva måste bestämma vad de känner sig bekväma med att använda, men är man öppen för att testa något annat än tamponger och bindor har menskoppen flera fördelar – utöver att bespara miljön på miljontals kastade bindor och tamponger. Bland annat blir det billigare för användaren i längden och du slipper de kemikalier som kan förekomma i vissa andra mensskydd.

Bil

Sluta använd: Bil.
Använd i stället: Okej, vi förstår att det inte är ett alternativ för alla att sluta att åka bil, men de flesta kan göra något. Antingen om det är att börja samåka, skaffa en elbil, åka med lokaltrafik, ta cykeln eller att gå dit du ska så gör det skillnad (många bäckar små, ni vet).

Kött

Sluta använd: Kött. Kött, och andra animalier, har en stor miljöpåverkan, bland annat har FN uppmanat människor att byta till en animaliefri kost då det förhållande vi har till mat i dag inte är hållbart för jorden.
Använd i stället:  Även om du inte vill sluta konsumera kött helt kan det vara bra att se över hur mycket kött du äter, både för miljön och din hälsas skull, ett för högt intag av rött kött ökar nämligen risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

LÄS MER: Här är 10 vanliga livsmedel som kan vara farliga för dig

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset