En 13-årig lovande ryttare säljer andelar i sitt tävlande, i utbyte mot del i framtida vinstpengar. Arkivbild.
En 13-årig lovande ryttare säljer andelar i sitt tävlande, i utbyte mot del i framtida vinstpengar. Arkivbild.

Den unga tävlingsryttaren Felicia Lång har introducerats på börsen. Den som köper andelar ska få del av framtida eventuella vinstpengar.

"Topp 10 i världen 2021 ger 11 gånger investerat belopp". Så marknadsförs den lovande 13-åriga ryttaren Felicia Långs hästhoppning som det nu går att köpa andelar i via ett företag på nätet.

Den som köper en andel får möjlighet att ta del av eventuell vinst som ryttaren drar in. Totalt finns 5 200 andelar, säljs alla innebär det 520 000 kronor till flickan och större möjlighet att utvecklas som idrottare, hoppas familjen.

– Vi tyckte att det lät som en bra idé, säger mamman Camilla Bauman Lång till Aftonbladet och fortsätter:

– Säg att en tävling i Sverige kostar 5 000 kronor för en helg och vad utlandsresorna går på vågar jag inte ens summera, men det är bra många tusen. Sedan tillkommer för oss föräldrar kostnader i form av ledighet.

Som aktier

Andelarna kan köpas, precis som aktier, och den som köper en andel utlovas del av de 12 procent som ryttarens tävlande genererar under 2021–2028. I ryttarens fall väntas pengar komma från sponsring och prispengar, men bara de år hon tjänar över en miljon kronor på tävlandet.

Det finns sedan tidigare idrottare som säljer andelar i sitt sportutövande. I det aktuella företagets stall finns en handfull golfare, några tennisspelare och en längdskidåkare. När det gäller golfspelarna har det dock handlat om professionella spelare.

Lotta Amnestål, informationschef på Ridsportförbundet, ställer sig avvaktande men försiktigt positiv till börsintroduktionen.

– Det är första gången som det har hänt. De vanliga är att man går in flera stycken som hästägare, men att flera går in som sponsorer är helt nytt. Vi hoppas att det fungerar, säger hon till TT.

Fler ryttare kan följa efter, tror Amnestål.

– De är nog få ryttare som hunnit fundera eller ta ställning till det, men om det fungerar bra för Felicia kan nog fler tänka sig följa efter.

Tveksam investering

Som investering är tilltaget mer tveksamt och helt oprövat, enligt SEB.

– Det här är något helt annat än en vanlig investering. De skriver om avkastning, men hur man ska kunna göra den bedömningen, det är jättesvårt. Ett företag är en helt annan sak, de går att bedöma på ett annat sätt, säger presskommunikatör Laurence Westerlund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset