13-åringen som kom över 35 000 användarnamn och lösenord har nu fått sommarjobb på en bank.
13-åringen som kom över 35 000 användarnamn och lösenord har nu fått sommarjobb på en bank.

Den norska tonåringen kom över 35 000 användarnamn och lösenord. Detta fick kommunen att larma polisen, och pojkens dator beslagtogs. Nu har 13-åringen fått sommarjobb på norska Sbanken.

Historien utspelade sig i norska Bergen under våren för ett år sedan.

En 13-åring skolelev kom via skolans nätverk över 35 000 användarnamn och lösenord tillhörande elever och skolanställda i kommunen.

Detta fick kommunen att kontakta polisen, varpå pojkens dator togs i beslag. Enligt NRK fick kommunen i sin tur betala ett vite på 1,75 miljoner kronor för bristande datasäkerhet.

LÄS MER: Massiv hackerattack mot träningsapp

”Uppenbart att han har talang”

Nu har den 13-årige skoleleven fått sommarjobb – på en norsk bank. Det är den nätbaserade Sbanken som vill ge pojken möjlighet att utveckla sina färdigheter inom it-säkerhet.

LÄS MER: Säkerhetsfirma: Hackare kan se dina swipes på Tinder

– Det är uppenbart att han har talang på ett kompetensfält vi satsar stort på, säger bankens digitaldirektör Christoffer Hernæs till NRK.

Via sin pappa har pojken meddelat att det är ett fantastiskt jobberbjudande och att han ser fram emot att börja jobba på banken.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Norge hackare