Abort är en kontroversiell fråga i Mexico, i slutet på juni i år genomfördes demonstrationer i Mexico City som samlade abortaktivister och som på bilden – abortmotståndare.
Abort är en kontroversiell fråga i Mexico, i slutet på juni i år genomfördes demonstrationer i Mexico City som samlade abortaktivister och som på bilden – abortmotståndare.

En 13-årig flicka i i Mexiko våldtogs av en bekant till familjen och blev gravid. En domare nedgraderade brottet från våldtäkt till ”sexuellt tvång” och flickan får nu inte genomgå abort.

I den mexikanska delstaten Sonora är abort förbjudet, förutom i fall av våldtäkt. Något som människorättsorganisationer menar strider mot statliga lagstiftning, som garanterar att våldtäktsoffer alltid ska ha tillgång till säkra aborter. Men i flera delstater är abort olagligt och ses som ett brott. Vilket har lett till en osäkerhet kring vilka regler som gäller, skriver the Guardian.

LÄS MER: Mexiko säger nej till legalisering av aborter

I delstaten Sonora gick tjänstemännen nyligen på delstatslagarna när en 13-årig flicka och hennes familj anmälde att hon blivit våldtagen av en bekant till familjen. Familjen fick en tid efter anmälan beskedet att en domare nedgraderat händelsen från våldtäkt till ”sexuellt tvång” vilket innebär att delstatens hälsovårdsmyndigheter inte kan genomföra en abort, eftersom det inte skett en våldtäkt.

Men flickan, som nu är gravid i 12:e veckan, måste nu åka till Mexiko city för att kunna genomföra en säker abort. Där fick kvinnor 2008 tillgång till fria aborter under graviditetens tre första månader. Samtidigt infördes abortrestriktioner i en rad delstater, däribland Sonora. 

LÄS MER: Läkare i Italien vägrar utföra aborter – trots att det är lagligt 

Bland OECD-länderna har Mexiko den högsta andelen av rapporterade fall av sexuellt utnyttjande, våld och mord där offren är 14 år eller yngre. En av fyra flickor utnyttjas sexuellt innan de fyllt 18 år, enligt en statlig undersökning. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa