Polisen behöver fortfarande hjälp med att lösa skjutningen i måndags. De är angelägna om att få tag på den mask, till höger, som gärningsmannen ska ha burit.
Polisen behöver fortfarande hjälp med att lösa skjutningen i måndags. De är angelägna om att få tag på den mask, till höger, som gärningsmannen ska ha burit.

I fjol sköts en person ihjäl – i år har redan 13 skjutits till döds. ”Skåne värst drabbat i landet”

I år har 13 personer skjutits ihjäl i Skåne.
– Vi har noterat att Skåne är värst drabbat i landet när det gäller dödligt våld i kriminella konflikter och så har det varit de senaste åren, säger Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Länskriminalen, där flertalet av dödsskjutningarna utreds, får i dag in extrapersonal från Rikskriminalpolisen i Stockholm. 
– Situationen är ansträngd och vi har begärt in extraresurser. En normalbesättning poliser per mord är 20 stycken och det har vi inte kunnat avsätta, säger utredaren J-B Cederholm.

I nuläget finns det inget som tyder på att dödsskjutningarna i Malmö har något samband med varandra. Enligt Granath kan det stora antalet dåd bara vara en tillfällighet.
– Samhällsklimatet och miljön har inte hunnit ändra sig så mycket på bara ett år. Det är nog bara en ren tillfällighet att dåden inträffade under 2011 och inte under 2010, säger Sven Granath.

Varför just Skåne är så hårt drabbat av konflikter är svårt att svara på.
– Det kan man bara spekulera om, men det är ett län som är präglat av stor-stadsmiljö. Malmö är dess-utom en kompakt stad sett till antalet invånare och yta och det har man tidigare sett ett samband med när det kommer till den här sortens brottslighet, säger Sven Granath.

Bar en sådan här mask

Iförd en mask som den i filmen ”The Town” sköt gärningsmannen ihjäl sitt offer i en klubblokal på Västanforsgatan i Malmö vid 20-tiden i måndags. Ett tiotal personer befann sig i lokalen och bevittnade dådet.
– Gärningsmannen hade för avsikt att ta just honom och ingen annan, säger spaningsledaren J-B Cederholm.

Två andra personer skottskadades lindrigt. Både offret och de två skottskadade männen är kända av polisen.
– Den skjutne har inte förekommit i något ärende i år, hans brottslighet ligger längre bak i tiden. När det gäller eventuella kopplingar till gäng kan man säga att det inte finns någon kriminell i Malmö idag som inte har någon koppling till de här grupperingarna, säger J-B Cederholm.

Ingen har ännu gripits

”Påverkar bilden av Malmö”

Den senaste tidens skottlossningar är förödande för Malmö, menar kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
– Det är klart att de här skottlossningarna påverkar bilden av Malmö.

– Sedan tror jag att de flesta Malmöbor förstår att det här är uppgörelser mellan grovt kriminella.

Hon berättar att kommunen försöker samarbeta med polisen och nämner satsningen mot svartklubbarna på Norra Grängesbergsgatan.
– Där har gatukontoret utfärdat ett körförbud under kvällstid, säger hon.

Scanpix
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset