14-åring trakasseras av gäng – missat 300 skoltimmar Niklas mamma har polisanmält hoten mot den 14-årige sonen och kämpat för att han ska få byta skola.
14-åring trakasseras av gäng – missat 300 skoltimmar Niklas mamma har polisanmält hoten mot den 14-årige sonen och kämpat för att han ska få byta skola.

14-årige Niklas blir trakasserad på sin skola och vågar inte längre gå dit. I ett halvår har hans mamma kämpat för att Niklas ska få byta skola men utan framgång. Nu har han missat över 300 skoltimmar.

Ett gäng började i våras trakassera Niklas, både på skolan och på väg till och från hemmet.

– De har bland annat hotat mig och kört på mig med sina mopeder, berättar Niklas.

Niklas mamma har polisanmält hoten. Sedan problemen började har de också kämpat för att han ska få byta skola. Under våren besökte de vid flera tillfällen en annan skola i söderort och fick klartecken att han kunde börja där till höstterminen. 

Men en vecka före skolstart ville den skolan inte längre ta emot Niklas.

– Vårt elevhälsoteam gjorde bedömningen att eleven kunde få bäst stöd och hjälp från sin nuvarande skola, säger rektorn på den skola Niklas skulle börja på.

Nu är det två veckor sedan skolstart och Niklas, som vill kunna börja plugga igen, vågar fortfarande inte gå till skolan.

– Det märkliga är att lagen säger att socialtjänsten ska höra av sig om ett barn inte går i skolan men ingen bryr sig. I stället är det jag som får ringa och jaga dem, säger Niklas mamma.

Grundskolechefen för den aktuella stadsdelsförvaltningen säger att hon inte känner till det enskilda fallet.

– Men det är inte acceptabelt att en elev inte kan gå till skolan.

Niklas heter egentligen något annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset