Personalbristen på Sahlgrenska blev ungefär som befarades före sommaren  och kan ha hotat patientsäkerheten i vissa fall.
Personalbristen på Sahlgrenska blev ungefär som befarades före sommaren  och kan ha hotat patientsäkerheten i vissa fall.

Brist. Neonatalsjuk-sköterskor som tvingas jobba 14-timmarspass. Intensivvårdsavdelning som tvingas flytta patienter mitt i natten på grund av platsbrist. Facit av sommarens bemanningsbrist på Sahlgrenska visar att de värsta farhågorna besannats.

Inför sommaren flaggade Vårdförbundet upprepade gånger för att brister i sommarens sjuksköterskebemanning riskerade att leda till försämrad patientsäkerhet. 

En risk som besannades när bland andra sköterskorna på neonatal, avdelningen för tidigt födda barn, tvingades jobba dubbelpass, från kvart i sju på morgonen till nio på kvällen.

– Hur pigg hade du varit de sista timmarna? Patientsäkerheten riskeras, för du orkar inte, säger Martin Håland, representant för Vårdförbundet på Sahlgrenska.

Mats Tullberg, chefsläkare, håller med om att dubbelpass inte är en hållbar lösning på sikt, men något sjukhuset måste ta till ibland. Exakt hur patienterna drabbas av sjuksköterskebristen är svårt att få reda på. Både Sahlgrenskas ledning och Vårdförbundet fokuserar utåt på arbetsmiljön för personalen. 

Men är ett 14-timmarspass förenligt med att arbeta patientsäkert med för tidigt födda barn?

– Min bedömning är att man under sommaren har lyckats genomföra detta på ett patientsäkert sätt. Alternativet har inte funnits. Man måste bemanna och kunna vårda patienterna som ligger inne, säger Mats Tullberg.

På neonatal är problemet att det inte finns tillräckligt många specialutbildade sjuksköterskor. På andra att Sahlgrenska misslyckats med att rekrytera. På intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska (IVA) ledde bemanningsproblemen till att patientsäkerheten riskerades, enligt Martin Håland. Mats Tullberg menar att man även där har klarat situationen.

– Vad som kan ha skett är att man kan ha behövt flytta patienter på IVA mitt i natten när man helst skulle önska att inte behöva störa. Eller transportera till annat sjukhus när det har varit hög belastning. På sådant sätt kan patienter vara drabbade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset