Vem har inte hört talas om magin i LA? Denna stad som har förevigats tusen och åter tusen gånger på vita duken. Sen kommer man hit och slås mest av trafikkaoset. Hur gör man då för att uppleva LA:s riktiga magi? Vi ger dig insidertipsen som passar alla åldrar och smaker.

losangeles

Något för hela familjen i Los Angeles
14 barnsligt roliga tips till staden som vägrar ta saker på för stort allvar

Sedan början av 2000-talet blommar stans matscen. Staden som ofta beskylls för att sakna vettiga bar- och krogkvarter har funnit sin egen väg till gastronomisk storstadskultur. Då som nu handlar det sällan om vilka kvarter som gäller, utan snarare vilka adresser man ska besöka. Gärna med bil och valet (dörrmän som parkerar bilen åt dig).

Så tar du dig hit:

Norwegian flyger till Los Angeles direkt både från Stockholm, Köpenhamn och London.

SAS flyger direkt från Arlanda. Flygtid: från 11 tim 25 min.

losangeles

Som besökare måste man ändå förlika sig med avstånden och stadens enorma räckvidd. Få saker ligger i närheten och glöm ”bara runt hörnet”. Charmen i LA:s undangömda restaurangscen ligger i konsten att känna sin stad. Den här guiden kan därför vara ett steg (läs: en bilfärd) i rätt riktning.

Men visst har Los Angeles så mycket mer än bara matlagarglädje. Klassiska sevärdheter har ofta något med Disney, Hollywood och Baywatch att göra. Charmigt för den aktiva och äventyrliga familjen. Trist kanske för den som inte låter sig charmas av den avslappande västkustattityden. För det som sällan nämns i dessa sammanhang är att LA är det perfekta familjeresemålet. I en stad som firar allt som innefattar kostymbyten, glittriga neonskyltar och animering, är vi alla barn igen.

TIPS:

Weekend i LA är absolut görbart, gärna i kombination med en bilresa norrut på Highway 1. Ta sikte på San Francisco, en episk bilfärd längs Stilla havets bergiga kust.

Vår INSIDER-guide till LA

Turist i LA

1. Roller Blades på Santa Monica Beach
Soldränkta strandpromenaden i Santa Monica är precis lika färggrann som den utlovar på vita duken. Ta bilen (vad annars), hyr ett par rollerblades och skejta din väg nedför sanddynerna.

2. Stjärnorna på Hollywood Blvd
Turist, ja visst! Men kul är det att kolla på stjärnorna i gatan samtidigt som den ena udda karaktären efter den andra knallar förbi. Du är i Hollywood baby!

3. Gör en ”Julia Roberts” på Rodeo Drive
Window shopping är devisen på denna exklusiva gata. Se men inte röra kan också vara underhållande och varför inte avsluta rundan på hotellet Beverly Wilshire? Precis som Julia Roberts och Richard Geres filmkaraktärer i romcom-rullen ”Pretty Woman”.

rodeodrive

 

Afterbeach & brunch som en local

4. Afterbeach på Moonshadows
Ta bilen till Malibu och njut av solnedgång på Moonshadows fantastiska terrass. Med klipporna och havet nedanför sitter du på första parkett med drink i hand efter en dag i solen. WiFi och de goda efterrätterna gör en stunds avkoppling till en perfekt Facebook-incheckning.

5. Brunch på The Penthouse
På The Huntley Hotel i Santa Monica är helgbrunchen (à la carte) en klassisk affär. Rooftop-utsikt, utomhusterrass och cabanas – allt med en inramning av traditionell American Brunch.

metroresor

 

Mat

6. Katana
Vem känner vem och vad surras det om just nu på Katana? Kändishäng med bra spanläge. Käka japansk Robata (tapasliknande smårätter) tillsammans med de unga och talangfulla i Hollywood. Den upplysta stenterrassen känns gemytlig och gala på samma gång. Nämnde jag att sushin är himmelsk?

7. Cecconis
Sannerligen inte den nyaste italienaren i kvarteren, men kanske ändå en av de mer bestående mathaken. En modern klassiker, säger vissa, och hit flockas fortfarande A-listkändisar och Hollywood-elit. Pastan är gudomlig och stämningen familjär. Vid bordet bredvid går sällskapet igenom en manusidé till en kommande film.

8. Sadie Kitchen & Lounge
Low key är något som LA-borna ofta föredrar när det kommer till mat och cocktails med kompisgänget. Sadie har en avslappnad utomhusdel, The Lounge, som känns som en stor altan hemma i någons enorma trädgård. Här i Hollywood är det ofta mer avslappnat bland krogbesökare än man först föreställer sig – en härlig kontrast till de höga ambitionerna i köket. Se hemsida för mer info om Sadies DJs och live-spelningar.

 

Shopping

9. West Hollywood
Ta en sväng förvi Beverly Boulevard och Melrose Avenue.

10. Abbot Kinney Boulevard, Venice
På Abbot Kinney Boulevard kan du hitta allt från surfchict mode till snygg möbeldesign.

11. Beverly Boulevard
Här finns det mängder av små butiker.

 

Konst

12. Museum of Contemporary Art
Moca Grand Avenue, The Geffen Contemporary at MOCA och MOCA Pacific Design Center (PDC) är stans 3 mest etablerade institutioner för samtida konst.

13. The Getty
Grandiosa utställningslokaler och konst i världsklass på Getty Center. Här uppe på sluttningarna av Santa Monica Mountains är utsikten över staden spektakulär. För en mer antik konstupplevelse, bege dig till systermuséet Getty Villa som hyser grekiska och romerska verk.

14. Los Angeles County Museum of Art
Moderna verk och popkonst från Jeff Koons, Roy Lichtenstein & Warhol. Missa inte Resnick Pavilion, en av världens största utställningsytor utomhus.

 

Bra att veta om LA:

• Hyrbil & GPS är ett måste. Parkering (Valet) finns på alla ställen.
• Bordsbokning rekommenderas oftast till middagen.
• Kombinera LA med San Francisco – Highway 1 är magisk!

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor USA semester