KK-stiftelsen anordnade”festernas fest” – för 14,7 miljoner kronor. 
KK-stiftelsen anordnade”festernas fest” – för 14,7 miljoner kronor. 

När KK-stiftelsen anordnade fest i Kungliga Tennishallen för forskare, anställda och näringsliv slutade notan på 14,7 miljoner – det innebär ett kuvertpris på 16 500 kronor per gäst.

Efter Metros avslöjande om att Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) stod för sin vd Madelene Sandströms 50-årsfest och att styrelsen håller sina möten på slott har flera tidigare anställda hört av sig och berättat om den vräkigaste festen som stiftelsen någonsin anordnat.

Metros källor kallar tillställningen i mars 2001 för ”festernas fest” och menar att den uttrycker slöseri-kulturen som råder på stiftelsen.

Den omtalade festen var en del av projektet ”Uppgradera Sverige”, vars målsättning var att bilda nya nätverk inom IT, forskning och samverkan mellan högskolor och näringslivet.

Hela tillställningen var anordnad som ett gigantiskt dataspel som var och en av deltagarna kunde delta i. Dataspelet utvecklades av företaget Adcore och deras offert var på 4 821 250 kronor. Dessutom stod stjärnkocken Carl-Jan Granqvist tillsammans med Grythyttans gästgiveri för mat och dryck under festen.

Företaget Svensk Idé jobbade ett halvår med ljusdesignen till festen och moderator var dåtidens tv-stjärna Fredrik Belfrage.

Andra detaljer som skvallrar om den extravaganta festen är att alla deltagare delades in i lag efter det bord de placerats vid, och det lag som lyckades bäst i det gigantiska ”dataspelet” vann en resa var som helst i världen på KK-stiftelsens bekostnad. Det handlade sedan bara om att komma överens inom laget vart resan skulle gå.

Alla fakturor från 2001 då ”festernas fest” ägde rum har gallrats bort och det går inte att få fram den exakta kostnaden för festen. Det som finns kvar är årsbokslutet och ett ärende i arkivet om festen med benämning ”Uppgradera Sverige”. Det var informationsavdelningen på KK-stiftelsen som stod för festen. År 2000 betalade avdelningen ut 16 905 965 kronor. Året då festen ägde rum, 2001, hade avdelningen kostnader på 31 645 480 kronor. En ökning med 14 740 000 kronor.

– Det är rimligt att anta att dessa 14,7 miljoner gick till att betala kostnaderna för eventet i Kungliga Tennishallen, säger KK-stiftelsens kanslichef Eva Högström och tillägger:

– Vi vet att det var fråga om stora pengar.

Uppgiften att festen kunde kosta 14,7 miljoner kronor sammanfaller med tips som kommit under veckan till Metros redaktion. 

En uppgiftslämnare skriver att festen kostade minst 13 miljoner och en annan som jobbade på informationsavdelningen år 2001 säger att budgeten för festen var på 11 miljoner men att stiftelsen var tvungen att lägga till flera miljoner för att täcka alla kostnader.

Även forskare från MIT, Massachusetts Institute of Technology, flögs in från USA, enligt uppgift kostade de 1 miljon att ta till Stockholm. Festen började klockan 12.00 och avslutades med mingel klockan 23.00 den 16 mars 2001.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset