Prao-elev fick göra kejsarsnitt på gravid kvinna
Prao-elev fick göra kejsarsnitt på gravid kvinna

En högstadieelev fick under sin prao delta aktivt vid förlossningar och genomföra gynundersökningar. Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik på sjukhuset.

En högstadieelev som gjorde sin praktik vid Skånes universitetssjukhus tilläts göra ett hudsnitt under en förlossning – på sin första praodag. Tre dagar senare til praktikanten sköta sugklockan vid en vaginal förlossning. Han gjorde också en vaginal undersökning under praktiktiden. 

Efter en Lex Maria-anmälan har nu Socialstyrelsen utrett ärendet. Kritiken är hård.

– Dels har den läkaren som lät praoeleven brustit i yrkesutövning. Men det brister också i patientsäkerheskulturen. Personalen på avdelningen nöjde sig med svar att klinikchefen sa att det var okej, säger inspektören Anne-Lie Berg till Metro.

Av Socialstyrelsens utredning framgår att flera ur den övriga personalen reagerat på prao-elevens låga ålder men inte velat ifrågasätta verksamhetschefens godkännande av praktiken.

Sjukhusets interna utredning ska nu vara klar och Socialstyrelsen kommer nu att ta del av den handlingsplan sjukhuset fått i uppdrag att göra, för att förbättra sina rutiner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset