I intervjun med Kurdistan24 tackar flickan de kurdiska myndigheterna som hjälpt henne att bli fri från IS.
I intervjun med Kurdistan24 tackar flickan de kurdiska myndigheterna som hjälpt henne att bli fri från IS.

Den 15-åriga flickan fritogs 17 februari – nu är hon hemma. Livet i det IS-kontrollerade området beskriver hon som oerhört hårt. "Det var helt annorlunda från att bo i Sverige."

Flickan, som är från en stad i Västsverige, berättar för tv-kanalen Kurdistan24 att hon slutade skolan när hon var 14 år och det var då hon träffade sin dåvarande pojkvän.

– Först var allt bra men sedan började han titta på IS-filmer och prata om Islamiska staten. Jag visste ingenting om islam så jag förstod inte vad han menade.

När pojkvännen föreslog att de skulle åka till IS-kontrollerade områden så sa flickan ja.

– Men jag visste inte vad det innebar.

►LÄS MER: Flicka som fritogs från IS är hemma

De började sin resa genom Europa i slutet av maj 2015. Paret reste med tåg, buss och fick skjuts delar av vägen. Till slut kom de till Mosul i Irak, en stad som terrorgruppen Islamiska staten håller i sitt grepp. Där blev de tilldelade ett hus.

– Det fanns ingenting i huset, inte vatten, inte elektricitet, inga pengar. Det var helt annorlunda från att bo i Sverige. I Sverige hade vi allt, här hade vi ingenting. Livet var hårt.

När flickan fick tag i en telefon ringde hon sin mamma och bad om hjälp att ta sig hem. Mamman kontaktade svenska myndigheter.

►LÄS MER: Svensk flicka fritagen från IS

Flickan fritogs av kurdiska säkerhetsstyrkor, enligt den kurdiska säkerhetstjänsten i Irak, rapporterar TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset