En 15-årig pojke fick inte gå in på badhuset i Fyrishov – för att han kunde för dålig svenska. ”Han tycker om äventyrsbadet där, och tidigare har det inte varit några problem alls”, säger pojkens gode man.

Det var i lördags som den ensamkommande flyktingpojken gick till badhuset Fyrishov i Uppsala men nekades inträde. Pojken har varit på badet flera gånger tidigare och ska ha känt till badreglerna väl, skriver SVT Nyheter
– Jag tycker det är helt osannolikt hur det får gå till. Han har varit där många gånger tidigare och kan lite svenska och engelska, säger pojkens gode man till SVT. 


Hon är väldigt kritisk mot badets bedömning av ”tillräckliga språkkunskaper”.  
– Vad är då bra svenska? Vem bedömer det?, undrar hon.

►LÄS MER: 14-årig flicka struntade i bikiniöverdel – fick inte bada


Fyrishov menar att de höjt både åldersgränsen för barn som badar utan vuxens sällskap men också språkkraven. 
– Man måste inte kunna svenska, utan det handlar om att vi ska kunna kommunicera. Det går bra med engelska också. När det gäller simkunnighet så frågar vi helt enkelt, säger Markus Eriksson, marknads- och försäljningschef på Fyrishov till UNT.

Markus Eriksson känner dock inte till att badet haft några tidigare problem med ungdomar som kan simma,  men som inte förstår badvakternas instruktioner.

►LÄS MER: Facebook slängde ut SVT efter artikel om Fanny och Elins toplessbad


När den 15-årige pojken gick till badet i söndags, blev han däremot insläppt.   
– Ja han släpptes in, men däremot inte hans vän. En av hans kusiner som han bor med frågade sen om han inte fick spela fotboll längre för att han inte kan flytande svenska. Det var hjärtskärande att höra, säger pojkens gode man.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset