Amatörspelaren Julia Engström gör sin andra start i en majortävling redan som 15-åring. Arkivbild.
Amatörspelaren Julia Engström gör sin andra start i en majortävling redan som 15-åring. Arkivbild.

Sveriges yngsta majorspelare i golf, 15-åriga Julia Engström, peggar på torsdag upp i sin andra stortävling, British Open.På vägen får hon ett gott råd av världens yngsta majorvinnare, Lydia Ko.– Ha kul. Du får erfarenheter som inte går att köpa, säger den 19-åriga nyzeeländskan.

Amatören Engströms sommarlov blev inte alls som hon tänkt sig. Det blev mycket, mycket bättre. För segern i British Amateur för en månad sedan gav henne inbjudningar till tre majors. Hon spelade US Open för tre veckor sedan, som den yngsta svensken någonsin i en major, och inledde med en parrond.

– Jag körde bara mitt race, spelade bara på och då blev det bra, säger Engström efter några timmar på övningsfältet på Woburn GC några mil nordost om London.

Andra dagen blev det 79 slag och Engström klarade inte kvalgränsen i sin första major. Men dagarna på Cordevalle i Kalifornien gav henne värdefull erfarenhet.

– Jag lärde mig mycket Jag har väl en liten bit kvar till jag kan prestera på den här nivån, men förhoppningsvis kommer jag allt närmare.

Lär av legendarer

Världsettan Lydia Ko var bara 15 år när hon vann sin första tävling på USA-touren och i fjol blev hon den yngsta att vinna en majortävling när hon vann Evian Masters. Hon blev sedan den yngsta att vinna två raka majors när hon vann Ana Inspiration i april.

När TT ber henne ge den 15-åriga svenska amatören något råd inför British Open säger Ko att det viktigaste är att skaffa sig erfarenhet:

– Jag är ju bara fyra år äldre, så jag vet inte om jag har några råd att ge. Man lär sig av att spela med de erfarna, att se legendarerna spela. Självklart vill man prestera, men det viktigaste är erfarenheten, den går inte att köpa. Allt du kan lära är värt mycket, säger Ko.

Svåra greener

Julia Engström har gått ett träningsvarv och säger att banan är väldigt fin. Precis som Ko tycker hon att greenerna är väldigt svåra.

– De är väldigt ondulerade och backiga. Det är mycket upp och ner, väldigt mycket fall, säger Engström.

– Men funkar puttningen och slagen så kan det bli en bra vecka, annars blir det tufft.

Hon säger att sommaren varit mycket rolig men tuff.

– Den senaste månaden har jag bara varit hemma en halv dag. Det börjar kännas lite i kroppen att det varit mycket, annars är det bara kul. Så länge jag håller i svingen och har bra kontakt med min tränare, så funkar det bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset