Nu bor det dubbelt så många adéliepingviner på Antarktis än vad man tidigare trott.
Nu bor det dubbelt så många adéliepingviner på Antarktis än vad man tidigare trott.

Överraskade forskare har upptäckt enorma "megakolonier" med 1,5 miljoner hittills okända adéliepingviner på Antarktis. Upptäckten är en välkommen nyhet då kontinentens befjädrade invånare hotas allt mer av mänsklig påverkan.

Pingvinerna upptäcktes på ögruppen Danger Islands öster om Antarktiska halvön med hjälp av satellitbilder, skriver The Guardian.

Platsen är otillgänglig och svår att besöka, men med hjälp av drönare kunde forskarna, som lanserar fyndet i Scientific Reports, beräkna antalet pingviner till 751 527 häckande par. Forskarna jämförde sedan bilderna med satellitbilder från så långt tillbaka i tiden som 1959 och de är övertygade om att kolonin har varit lika stor genom åren.

Upptäckten betyder antalet individer av arten på Antarktis plötsligt är dubbelt så stor än vad forskningen tidigare trott.

– Jag häpnade över det stora antalet adéliepingviner jag såg. Vattnet kring ön kokade av pingviner, säger Michael Polito, vid Louisiana State University till The Guardian.

LÄS MER: En biljon ton tungt isberg bröt sig loss

På den västra sidan av Antarktiska halvön är däremot adéliepingvineras antal på nedgång på grund av klimatförändringar och mänsklig påverkan. I oktober konstaterade forskare samtidigt att endast två ungar överlevt från en koloni på 40 000 fåglar på ön Petrel Island några hundra mil därifrån.

Enligt forskarna är det nu viktigt att de nyupptäckta fåglarna skyddas.

– Den här spännande upptäckten visar oss hur mycket det finns kvar att lära om den här ikoniska arten. Men den gör det också ännu viktigare att skydda Antarktis vatten från hoten om överfiske och klimatförändringar, säger Rod Downie vid WWF till The Guardian.

LÄS MER: Svensk forskare läser av Antarktis berg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset