Ihoptrasslade mobilhörlurar, en kortlek som blandas klumpigt eller bröd som skivas för smalt. Vi råkar alla ut för irritationsmoment i vardagen, men för en del känns det jobbigt att bara titta på det. Och det finns en vetenskaplig förklaring.

Hur länge klarar du av att titta på folk som krånglar med saker? En del har väldigt svårt för det och tappar tålamodet snabbt. En stor del av förklaringen ligger i hjärnans belöningssystem, Enligt Tobias Karlsson, hjärnforskare på Karolinska institutet.

– När vi lär oss saker så strävar vi efter att göra det så bra som möjligt. När vi lyckas bättre än förväntat får vi dopamin som frisätts och det beteendet eller rörelsemönstret premieras. När vi växer upp tränar vi på många olika saker och får vår belöning, blir bättre och kommer sedan att
sätta den bättre nivån som baseline, skriver han i ett mejl till Metro.

I början räcker det med att vi presterar hyfsat för att få belöningen, men när vi börjar bli duktiga måste vi prestera väldigt bra för att få en belöningssignal.

– Samma krav som vi har på oss själva ställer vi på andra. Det gör att när vi ser den här videon förväntar vi oss ett väldigt bra utfall och det blir hjärnans baseline. När det sedan utförs på ett sätt som är mycket sämre än väntat så kommer hjärnan att justera ner belöningssignalen och vi känner oss besvikna.

Men dopaminet är inte det enda som styr den här komplexa känslan, utan det är flera system inblandade som alla bidrar, enligt Tobias Karlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset