Under måndagen strejkade 150 gymnasieelever i amerikanska Hillsboro. Anledningen? Att deras klasskamrat Lila använt tjejernas omklädningsrum.

Sedan hon var 13 år gammal har Lila Perry identifierat sig som kvinna. När hon ville använde sig av tjejernas omklädningsrum på gympalektionerna på Hillsboro High School ledde det till protester.

Efter att skolans styrelse höll ett möte under torsdagen ordnade 150 elever en strejk under måndagen då de tillsammans gick ut ur skolan och vägrade komma in på två timmar. Samtidigt hölls en motprotest en kort bit bort från skolan.

Skolan har erbjudit Perry ett könsneutralt omklädesrum, men hon menar att det skulle vara att inte erkänna henne som en riktig kvinna.

– Jag har inte skadat någon och jag vill inte känna mig utsorterad. Jag vill inte vara i ett könsneutralt omklädningsrum. Jag är en kvinna, jag ska inte behöva knuffas in i ett annat omklädningsrum, säger Lila Perry till Kmov.

► LÄS MER:  Maria Ramnehill: Släpp fascinationen för transpersoners kroppar

Efter protesterna har Lila Perry för sin eget säkerhets skull tvingats hoppa av gymnastiklektionerna. Hon är mycket kritisk till hur klasskamraterna behandlat henne.

– Det finns så mycket ignorans. De påstår att de är obekväma. Det tror jag inte en sekund på, det här är bara ren och simpel trångsynthet, säger hon till Kmov.

Situationen för transpersoner har blivit akut det senaste årent. Bara i år har femton transpersoner mördats. Även i Sverige är vardagen för transpersoner en av kränkningar, självmordstankar och diskriminering. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att situationen blivit värre på flera områden de tio senaste åren, och att var tredje svensk transperson övervägt att ta sitt liv.
 
► LÄS MER:  Sam, 10, föddes som Iris: "Bara för att man har tjejkropp är man inte tjej"

KMOV.com
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset