SVT Nyheter Skåne och Helsingborg utgav sig för att vara en 14-årig flicka på nätforum – och fick hundratals svar från vuxna män.

Hur vanligt är det att vuxna begår sexbrott mot barn på nätet och vilka är männen som tar kontakt? Det ville SVT Nyheter ta reda på och skapade därför ett konto på sajten Kamrat – ett svenskt forum där användaren kan hitta både nya och gamla vänner. De startade även ett konto på chatappen Kik och utgav sig för att vara 14-åriga Sara från Helsingborg.

►LÄS MER: Höjt straff föreslås för grooming 

Meddelanden började trilla in på en gång. Under en tremånadersperiod hörde 224 personer av sig till ”Sara”.

Sju av tio uppgav att de var vuxna män, över 20 år gamla. Många av kommentarerna var sexuella och medan vissa började konversationen på ett oskyldigt sätt var andra mer rakt på sak: 

”Smeker du dig ofta då?” 

”Oj, tror du hade blivit lite våt om du såg min”

”Bh-storlek?”

”Vill se din kropp. Jag höjer till 5 000 men då ska det vara i kväll. Feg du är om du inte svarar”.

Så lyder några av kommentarerna som 14-åriga Sara fick, enligt SVT Skåne. I princip alla män som skrivit är anonyma och använder sig av falska profilbilder och namn.

►LÄS MER: Pedofiler jagar barn på populära chattappen Kik

Enligt Tobias Lind, ägare av Kamrat.com, har sajten relativt många fejkade konton och han menar därför att det är rätt få verkliga barn som faller offer för groomare. 

– Just nu överväger vi att inte tillåta registreringar yngre än 15 år. En sådan åldersgräns skulle inte drabba många verkliga, och skulle kanske få en del av de värsta gubbarna att tappa intresset för oss, säger han

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott