Det var här som flickan utgav att våldtäkten ägde rum. 
Det var här som flickan utgav att våldtäkten ägde rum. 

Den 16-åriga flickan kunde visa läkarintyg på de skador som hon skulle ha fått när hon våldtogs. Den 27-årige mannen häktades men släpptes efter 18 dagar. Nu har tingsrätten slagit fast att flickan ljuger. Detta är ett av de fall där kvinnor den senaste tiden har dömts för falsk tillvitelse.

Foto: polisen

Den 16-åriga flickan erkänner för en killkompis via SMS att hon ljugit om
våldtäkten för att få uppmärksamhet från sina föräldrar.

Foto:polisen

Den 16-åriga flickan erkänner via en facebook-chatt för en killkompis att hon har ljugit om våldtäkten.

– Jag mådde så dåligt i häktet att jag försökte ta livet av mig. Det berättar den 27-årige mannen som i 18 dagar satt oskyldigt häktad för våldtäkt.

LÄS MER: Här utreder polisen våldtäkter sämst i landet

Tingsrätten slog nyligen fast att det är bevisat att den 16-åriga flickan har ljugit om våldtäkten. Hon döms därför för falsk tillvitelse till ungdomsvård och 10 000 kronor i skadestånd.

LÄS MER: ”Låt alla domare gå kurs om sexualbrott”

16-åringen och 27-åringen känner varandra genom en gemensam bekant. Enligt flickan ska 27-åringen vid ett tidigare tillfälle ha ”tafsat” på henne och försökt kyssa henne.

Under både polisförhören och rättegången vid Värmlands tingsrätt hävdade hon att 27-åringen hade misshandlat och våldtagit henne längs en mörk väg en sensommarkväll i augusti. Hennes anklagelser fick stöd av ett läkarintyg som visade att hon hade skador i underlivet och blåmärken på låren.

– Han stannade sin bil och skrek att jag var en hora och att han skulle döda mig, berättade hon under rättegången.

LÄS MER: Cissi Wallin: Vilka är dina fördomar om offer och förövare?

Enligt flickan försökte hon fly mot skogen men blev slagen till marken när 27-åringen kom ikapp.

– Gatulamporna var släckta. Jag var livrädd och trodde att jag skulle dö.

Den 27-årige mannen greps och häktades misstänkt för våldtäkt. Han fick tillbringa 18 dagar i häkte och både han och hans familj har gått i terapi efter det inträffade.

Våldtäktsutredningen lades till slut ner eftersom det visade sig att flickans uppgifter omöjligt kunde stämma.

– Jag har ingen förklaring till varför hon har gjort detta mot mig… men det var väldigt styggt, sa mannen under rättegången.

LÄS MER: ”Man vill straffa någon”

Genom en omfattande bevisning konstaterar tingsrätten att den påstådda våldtäkten bara skulle ha kunnat äga rum någon gång mellan klockan 21.20 och 21.35. Detta bygger man på en chatt på internet som flickan deltog i och på vittnesmål från två personer som bland annat utgår från ett TV-program som började vid en viss tidpunkt.

Flickan har själv varit tydlig med att gatubelysningen var släckt men en tekniker från kommunen har vittnat om att lamporna släcks först 22.30.

Tingsrätten konstaterar att det genom flera vittnesmål är klarlagt att 27-åringen befann sig i sitt hem från åtminstone 21.15 och att han därmed har alibi.

Ett tungt bevis är också att flickan via Facebook och på sms har erkänt för en killkompis att hon ljugit om våldtäkten.

När hon konfronterades med dessa meddelanden påstod hon att det inte är hon som har skrivit dem.
Den 16-åriga flickan, som har en psykiatrisk problematik, döms till ungdomsvård. Domen har inte överklagats. Hur hon har fått de skador som läkarintyget vittnar om har aldrig blivit klarlagt.

LÄS ÄVEN: Taxichaufför ville ha betalt – anmäldes för våldtäkt

Expert: Den här typen av anmälningar ”relativt ovanliga”

– Detta är verkligen bedövligt och förstör så oerhört mycket för dem som verkligen har blivit utsatta för brott. Det sänker ju trovärdigheten.

Det säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus i Stockholm, om kvinnor som ljuger om att de har blivit våldtagna eller misshandlade.

– Jag har själv stött på det när jag arbetade som polis och det här är oftast människor som mår dåligt.

Rättsläkarna kan ju dock ofta avslöja när till exempel skador har orsakats av personen själv.
Ann Isaksson pekar också på effekterna för de män som råkar ut för falska anmälningar.

– Det är på många sätt lika allvarligt att felaktigt anklaga någon för brott som att begå själva brottet. Det är verkligen inte roligt att bli oskyldigt häktad för till exempel våldtäkt.

Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofilering, säger att den här typen av anmälningar är ”relativt ovanliga”.

– De som gör så här har ofta en besvärlig livssituation och behöver hjälp. Olycklig kärlek eller ett behov av att få uppmärksamhet kan bli till ett inre tvång.

– Vissa anser sig illa behandlade eller har blivit utsatta för brott men inte fått den upprättelse som de borde ha fått. Om de inte har blivit trodda tidigare så kan den frustrationen till och med driva dem till att skada sig själva för att uppnå sitt syfte.

– I vissa fall handlar det om hämnd, att man vill straffa någon som man inte kommer åt på annat sätt. Detta kan också handla om en person som man anser bär ansvaret för sin egen livssituation och vill bestraffa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset