En kvinna håller upp en skylt med texten "Vi blöder allihopa" under en demonstration i Rio de Janeiro under fredagen.
En kvinna håller upp en skylt med texten "Vi blöder allihopa" under en demonstration i Rio de Janeiro under fredagen.

Brasilien skakas av en särskilt brutal våldtäkt där en 16-årig flicka ska ha våldtagits av över 30 män. Bilder och filmer från övergreppet lades upp på sociala medier där flera män skämtade om den nakna, medvetslösa tonåringen.

Under fredagen meddelade brasiliansk polis att de identifierat och söker efter fyra av de mer än 30 männen som är misstänkta för att ha våldtagit en 16-årig flicka. Den brutala våldtäkten har väckt vrede och oro i ett land som präglas av hot och våld mot kvinnor. 

– Det är absurt att sådana här barbariska dåd äger rum under 2000-talet, sa Brasiliens tillförordnade president Michel Temer enligt nyhetsbyrån AP. Temer har nu lovat att skapa en särskilt federal polisenhet som jobbar specifikt med brott mot kvinnor.

► LÄS MER: Gripna för våldtäkt efter dna-träff
 

Enligt poliskällor ska våldtäkten ha ägt rum under förra lördagen när flickan besökte sin pojkvän i kåkstaden Sao Joao i västra Rio de Janeiro. Kvinnan ska ha våldtagits av 33 män och fått tillbaka medvetandet först dagen därpå. Enligt polisen är det oklart exakt hur många män som faktiskt varit involverade. 

– Jag vill att de möts av guds vrede. Jag känner mig som skit. Det är stigmat som skadar mig mest. Det är som att folk säger "Det är hennes fel. Hon var lättklädd". Jag vill att människor ska veta att det aldrig är kvinnans fel. Du skyller inte på ett rånoffer för att denne rånats, sa kvinnan till den brasilianska tidningen O Globo.

Den brutala våldtäkten kom att uppmärksammas tidigare i veckan efter att flera bilder från övergreppet publicerats på Twitter och där män skämtat om videor som visade den nakna, medvetslösa flickan. En speciell nödlinje har upprättats av polisen som fortfarande försöker att identifiera alla män som varit del av övergreppet. Över 800 personer ska ha ringt in med tips.

– Om de här bilderna inte publicerats hade vi kanske inte varit där vi är idag, säger Rio de Janeiros polischef Fernando Veloso till AP och menar att ett stort antal övergrepp i landet aldrig anmäls.

Antivåldtäktskampanjen #estupronuncamais, aldrig mer våldtäkt, sprids nu på sociala medier och på flera platser planeras demonstrationer, samtidigt som nedsättande kommentarer mot offret fortsätter att spridas.

Brasilien har länge haft ett problem med könsrelaterat våld. Mellan 1980 och 2010 ska mer än 92 000 kvinnor ha mördats i våld kopplat till sitt kön, enligt en studie från FLACSO. 2014 fick landets polis in en anmälan om våldtäkt i genomsnitt var elfte minut, enligt myndigheten för allmän säkerhet.

► LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott