En 16-åring misstänks ha hotat en åklagare via Snapchat.
En 16-åring misstänks ha hotat en åklagare via Snapchat.

16-åringen misstänks ha hotat en åklagare via Snapchat. Han ska ha skrivit "Varje hund har sin dag" följt av två pistolemojis. Bakgrunden ska vara att åklagaren utredde ett ärende där pojken misstänktes ha tvingat ut en flicka i skogen - under pistolhot.

Den 16-årige pojken misstänks för att ha misshandlat och hotat en jämnårig flicka ett tiotal gånger i Stockholmsområdet mellan december förra året och februari i år.

Vid ett tillfälle ska han, enligt åtalet, ha tryckt ett pistolliknande föremål mot flickans rygg och tvingat med henne till ett skogsområde. Där ska han ha misshandlat henne.

LÄS MER: GW om misstänkt i Lena-fallet: Därför bedömer polisen honom som intressant

Hotade åklagaren genom Snapchat

En åklagare inledde en utredning mot 16-åringen.Då misstänks han ha gett sig på åklagaren via sociala medier. Pojken ska ha lagt ut två bilder på Snapchat som innehållit hot riktade mot åklagaren i dennes tjänsteutövning.

Varje hund har sin dag

På den ena bilden syns en tröja med en text på som enligt åtalet är likvärdig med ”hämnd”, och med den tillhörande texten ”Varje hund har sin dag” följt av två pistolemojis.

På den andra bilden syns en person med rånarluva och texten ”Knulla åklagaren”.

Den hotade åklagaren har berättat att hon uppfattade det hela som ”obehagligt” och att hon är av ”uppfattningen att den misstänkte inte har några gränser” och ”är kapabel till vad som helst”.

Hoten ledde också till att åklagarkammaren fick vidta vissa åtgärder.

”En fjärdedel av straffvärdet”

Pojken åtalades för bland annat grov fridskränkning och olaga frihetsberövande mot flickan. Han åtalades även för hot mot tjänsteman. Nu pågår rättegången.

LÄS MER: Advokat i Fittjafallet: Dödshot har riktats mot samtliga åtalade

– Med anledning av det gäller så pass unga personer hålls huvudförhandlingarna bakom stängda dörrar. Jag vill inte uttala mig mer än så, säger åklagare Jesper Paulander, som tagit över målet.

Slutpläderingen i rättegången hålls på fredag. Jesper Paulander vill inte uttala sig om vad det rör sig om för straffvärde i det här specifika fallet.

– För en 16-åring ligger nivån på en fjärdedel av straffvärdet och för den här typen av brott för en vuxen person börjar straffskalan på ett års fängelse, och grov fridskränkning börjar på nio månaders fängelse, mer än så vill jag inte säga innan jag tittat närmare på detta, säger han.

Metro har sökt pojkens advokat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset