Rasmus Dahlin gjorde sitt första SHL-mål. Arkivbild.
Rasmus Dahlin gjorde sitt första SHL-mål. Arkivbild.

Rasmus Dahlin visade vägen tillbaka till toppen.Den talangfulla backen, som fyllde 16 år den 13 april, är nu SHL:s näst yngsta målskytt genom tiderna och hans Frölunda toppar åter tabellen.– Skitkul att göra mål, men det viktigaste var att vi vann matchen, säger han till TT efter seger med 3-0 i seriefinalen borta mot Karlskrona.

16-årige Rasmus Dahlin gjorde sitt livs första SHL-mål och gav sitt Frölunda en tidig ledning i matchen. Glädjen var förstås total då målet också var mycket snyggt – ett högt skott förbi Johannes Jönsson i Karlskronas mål.

– Jag kom i hög fart.

Osäkert om pucken

Målet innebär också att Rasmus Dahlin, som nyligen blev första spelare född på 2000-talet på isen i SHL, nu är SHL:s/elitseriens näst yngsta målskytt genom tiderna och dessutom första spelare född i detta nuvarande sekel att näta i högsta serien. Om någon lagkamrat lyckades få tag på pucken efter målet för att Dahlin ska kunna spara den som ett kärt minne var inget som huvudpersonen ens hunnit fundera över kort efter slutsignalen.

– Jag vet inte, jag har inte koll på det ännu.

Stora namn

Historien har bjudit på ett gäng spelare som gjort mål i elitserien/SHL redan som 16-åringar. Thomas Steen, Calle Johansson, Niklas Sundström, Magnus Pääjärvi och Daniel Sedin är några av de stora namn som nu ligger efter Rasmus Dahlin på den listan. Bara Oliver Kylington är före eftersom han var drygt två månader yngre än vad Dahlin är nu då han nätade för Färjestad mot Modo 2013.

– Såklart skithäftigt, men inget som jag åker runt och tänker på. Det viktiga är att vi vinner, det är ju ett lagspel vi håller på med, säger han ödmjukt.

Karlskrona jobbade på och skapade chanser att ta sig tillbaka i målmässig närhet. Emil Larsson träffade ribban, Filip Crusemans skott gick i stolpen och Mattias Guter missade en straff.

– Vår målvakt Johan Gustafsson spelade riktigt bra i dag, säger Dahlin.

Gladast av alla

Den här kvällen var det Frölundaspelare som var de effektiva och Rasmus Dahlin var förstås gladast av dem alla. Karlskrona var aldrig i närheten av att kunna hota med någon slutoffensiv.

– Vi gjorde en riktigt bra bortamatch, säger Rasmus Dahlin.

Frölunda är nu tillbaka i serietoppen med en match mer spelad jämfört med tvåan Karlskrona som befinner sig endast en poäng bakom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset