17-åriga Haiv hölls fången i två månader.
17-åriga Haiv hölls fången i två månader.

Kvinnor som återvänder från IS fångenskap vittnar om fruktansvärda övergrepp – SVT har talat med 17-åriga Haiv som våldtogs upprepade gånger.

Yazidiska kvinnor lider svårt under IS välde och utnyttjas som sexslavar. De köps och säljs och nu kämpar hjälporganisationer för att köpa loss så många de kan, men tusentals kan vara kvar i fångenskap, rapporterar SVT nyheter.

– Jag såldes två gånger och männen våldtog mig om och om igen. Om jag inte gjorde som de sade slog de mig med en elkabel, berättar 17-åriga Haiv.

►LÄS MER: Kayla, 26, hölls som fånge av IS

Hennes familj gav aldrig upp hoppet och lyckades till slut få henne fri. Nu befinner Haiv sig i den kurdiska delen av Irak och kan berätta om det fruktansvärda som hon lämnat bakom sig.

– En tid fanns en 12-årig flicka i samma hus som jag. Vi var inlåsta i två olika rum, men jag glömmer aldrig hennes rop på hjälp när männen våldtog henne. Hennes rädda skrik nådde ändå upp till himlen, berättar Haiv.

►LÄS MER: Yazidiska flyktingar till Metro: Världen måste stoppa folkmordet

Den yazidiska minoriteten är hårt drabbad av terrorgruppen IS härjningar – när deras hem i Sinjarbergen attackerades så mördades männen och kvinnorna togs som slavar.

– Omvärlden har glömt bort oss. Våra röster hörs inte längre. Tusentals kvinnor och män finns fortfarande i IS-våld och vi lyckas bara få hem några varje vecka, säger hjälparbetaren Erivan Mehdi Haji till SVT.

Här kan du se inslaget på SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset