Över 1|700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.
Över 1|700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.
Metoo TT

Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier inom skolan, rapporterar DN.

Vittnesmålen berör övergrepp ända ned till första klass.

Det är modiga vittnesmål och en väldigt skrämmande verklighet som beskrivs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Flickor och unga kvinnor, som går eller nyligen har gått i grundskolan eller gymnasiet, delar hundratals berättelser. De träder fram i Dagens Nyheter under parollen #tystiklassen.

Det handlar bland mycket annat om träslöjdslärare som trycker upp flickor mot väggen, om flickor som blir tafsade på under simlektioner och våldtäkter i skolmiljö.

Oroväckande många historier kommer redan från förskoleklasserna, om blottande pojkar som visar "så här går det till", säger initiativtagaren, en 17-årig gymnasieelev, till DN.

Fridolin: Vi har agerat

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) beskriver vittnesmålen som skrämmande.

Från början av Metoo har det varit tydligt att många av vittnesmålen handlar om saker som hänt i skolan eller övergrepp som varit möjliga på grund av en kultur som sattes tidigt i skolan, säger han till TT.

Nästa vecka har Fridolin ett sedan tidigare planerat möte med lärarfacken och flera myndigheter för att diskutera situationen i skolan. Han säger att man från regeringshåll har agerat "längs med hela skalan":

Från fortbildning för lärare, tydlig handledning för lärare, att verka när man får information, ser trakasserier, kränkningar eller övergrepp. Till förstärkningar i läroplanen och lagändringar, säger Fridolin.

Fick inga följder

Sedan 2015 och fram till den 25 oktober i år har 368 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts till diskrimineringsombudsmannen, skriver DN.

I många av de berättelser som nu publiceras har övergreppen till synes inte lett till några reprimander från lärare eller vuxna.

När det sker brott på skolan så ska det, precis som på annan arbetsplats, anmälas och utredas av polis, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.
Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset