Den misstänkte terroristen Brenton Tarrent direktsände terrordådet i Christchurch i 17 minuter på Facebook. Nu riskerar en 18-åring ett långt fängelsestraff för att ha spridit videon vidare, skriver New Zealand Herald.

Videon från terrordådet där 50 personer miste livet fick stor spridning. Facebook uppger till The Guardian att de har raderat 1,5 miljoner videor från terrordådet. Ursprungsvideon togs bort av Facebook efter att ha legat ute i drygt en timme, men då hade redan kopior av klippet hunnit spridas vidare av andra användare från hela världen, och även laddats upp på andra populära sociala medier och plattformar.

LÄS MER: Därför ska du inte sprida videon från terrordådet i Nya Zeeland

En av de som delade videon var en 18-årig man på Nya Zeeland. Han åtalas för att ha spridit sändningen och riskerar nu ett långt fängelsestraff, skriver New Zealand Herald.

Utöver att ha spridit videoklippet ska han också ha publicerat en bild på en av moskéerna och skrivit ”mål avklarat”, samt andra meddelanden som uppmuntrat till våld.

Han riskerar nu maximalt 14 år i fängelse för att ha spridit filmen och maximalt 14 år i fängelse för sin publicering av bilden.

Det finns enligt polisen ingen misstanke om att 18-åringen ska ha varit inblandad i själva terrordådet.

LÄS MER: Tänk på det här när påståenden sprids vid stora nyhetshändelser

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset