Natalie Andersson, 18, från Helsingborg övningskör på Värnhems trafikskola i  Malmö. 
Natalie Andersson, 18, från Helsingborg övningskör på Värnhems trafikskola i  Malmö. 

Skillnaderna i när man tar körkort är kraftiga inom Skåne. I Osby och Bromölla har tre gånger så stor andel av 18-åringarna körkort jämfört med jämn-åriga i de stora städerna.

I småkommunerna Osby och Bromölla har nästan hälften av 18-åringarna körkort, visar statistik från Transportstyrelsen. Sjöbo och Tomelilla kommer inte långt efter, med körkorts­innehav på över 40 procent i den åldersgruppen.

– Där det är brist på allmänna kommunikationer är det fler som har behov av bil till vardags. På vissa ställen är det också socialt viktigt med körkort direkt när man fyllt 18. Det är lite av en prestigefråga, säger Hans Mattsson, körkortsexpert på Transportstyrelsen.

Trafikrytmen och antalet rondeller och trafikljus spelar också in i statistiken, enligt Putte Persson, utbildningsledare på Göinge trafikskola i Osby. Han menar att det är lättare att klara uppkörningen direkt i Osby än i många andra kommuner. 

– Det är helt klart en jätte­skillnad mellan att köra här och i stora städer. Ungdomarna kan inte ha det lätt i Malmös trafik. Jag har själv blivit lite svettig när jag kört därnere, säger han.

Men för Natalie Andersson, 18, är Malmötrafiken inte avskräckande – tvärtom. Hon bor i Helsingborg men valde att ta sina körlektioner i Malmö för att kunna klara riktig storstadstrafik.

– Jag vill ta körkort tidigt för jobbmöjligheterna, och det är viktigt att kunna köra i stressig trafik, säger Natalie Andersson. 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset