Övervakningskameror fångade både bomben och räddningsinsatsen efter explosionen.
Övervakningskameror fångade både bomben och räddningsinsatsen efter explosionen.

En 18-åring i Storbritannien byggde en bomb under sommarlovet. Han sprängde den i Londons tunnelbana. Nu döms han för mordförsök på 93 personer, rapporterar Sky News.

18-åringen byggde bomben under sommarlovet. Den 15 september förra året sprängde han den på en tunnelbana i London. 93 människor flydde för sina liv, ingen omkom i attentatet.

LÄS MER: Sprängladdning detonerade på ett tunnelbanetåg i London

Nu har 18-åringen dömts för mordförsök på de 93 personerna som befann sig i närheten av explosionen.

Tillsammans med bomben fanns bland annat skruvmejslar, spikar, och andra metallföremål i en påse från en matbutik som han placerade på en tunnelbanevagn.  Två minuter innan bomben briserade gick han av tunnelbanan enligt Sky News.

18-åringen motiverar dådet med att han ”var uttråkad” och att han ”ville ha uppmärksamhet”. Han hävdar att han inte ska haft som avsikt att döda eller skada någon. Åklagaren menar å sin sida att han hade som avsikt att döda så många som möjligt.

– Det var bara tur att bomben inte gjorde det den var ämnad för, säger åklagaren Alison Morgan enligt kanalen.

LÄS MER: Terrorhotnivån nu högsta i Storbritannien

18-åringen ska, enligt Sky News, ha kommit till Storbritannien illegalt. När han sökte asyl uppgav han att han hade blivit kidnappad av IS och att de tränat honom att mörda. ”De tränade oss att mörda. Det var baserat på religion” ska han ha sagt till Storbritanniens migrationsverk. Under rättegången sa han dock att historien var påhittad då han var rädd att bli tillbakaskickad.

Hans straff har ännu inte bestämts.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset