Minst 18 personer har dödats i två brasilianska fängelser under sammandrabbningar mellan rivaliserande grupperingar bland internerna.
Minst 18 personer har dödats i två brasilianska fängelser under sammandrabbningar mellan rivaliserande grupperingar bland internerna.

Minst 18 fångar har dött i sammandrabbningar mellan rivaliserande grupperingar i två fängelser i Brasilien, enligt myndigheter.

Det första upploppet inträffade på söndagen när fångar från en avdelning på ett fängelse i staden Boa Vista – i den nordliga delstaten Roraima – bröt sig in i en annan avdelning.

– De intagna var beväpnade med stenar och träbitar som de ryckt loss från väggarna. De använde träbitarna till att hugga huvudet av sina rivaler. Det var väldigt brutalt, säger Jessica Laurie, presstalesperson för delstaten, till nyhetsbyrån AFP.

Tog gisslan

Till en början trodde polisen att 25 personer hade dödats, men den siffran sänktes senare till tio döda. Sju kroppar hittades brända och tre med avhuggna huvuden.

Oroligheterna ska ha brutit ut under besökstid och ett hundratal släktingar till fångar ska en kort tid ha hållits gisslan. Upploppsmakarna krävde att en domare skulle komma och lyssna på deras krav. I stället stormade säkerhetsstyrkor fängelset, räddade gisslan och fick kontroll över situationen.

Brända kroppar

På måndagen inträffade ett till upplopp på ett fängelse, den här gången i delstaten Rondovia vid gränsen till Bolivia.

– Vi tror att åtta personer har dött, men kropparna är brända och sjukvårdsmyndigheter behöver bekräfta siffran, säger en lokalpolis till AFP.

Eländiga förhållanden

Polisen tror att det kan ha en koppling till våldsamheterna på det första fängelset.

Människorättsorganisationer har länge påpekat de eländiga förhållandena på brasilianska fängelser där det är vanligt med slagsmål och upplopp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset