Lukas Nilsson tror att Sverige kan gå långt även i detta OS.
Lukas Nilsson tror att Sverige kan gå långt även i detta OS.

Han vann skytteligan i Elitserien och var en bidragande orsak till att Sverige gjorde ett starkt EM i januari. Nu väntar Lukas Nilssons hittills största utmaning. ”Jag är här för att skjuta, inte passa i sidled”, säger han.

Henry Lundholm

Tobias Karlsson och Lukas Nilsson.

Sverige kvalificerade sig för OS i Brasilien genom att i kvalet slå ut Spanien och Iran. I den avgörande matchen mot Spanien gjorde Lukas Nilsson sex mål och tog därmed Sverige till sitt andra raka OS. Den senaste gången, 2012 i London, blev det silver.

– Det är inte alla 19-åringar som får ett så stort förtroende, så det är bara att njuta. Samtidigt vet jag att jag kan mycket bättre, men jag kan inte säga att det har gått dåligt, säger Lukas Nilsson.

Med 215 mål den gångna säsongen i Elitserien för sitt Ystads IF, ett snitt på nästan sju mål per match, vann han skytteligan. Och i EM som spelades i januari gjorde Lukas Nilsson mästerskapsdebut där han blev näst bäste svenska målskytt. Han förklarar framgångarna med att han vågar ta för sig – inte går och gömmer sig.

– Jag är här för att skjuta, inte passa bollen i sidled. Det är bara att ta lägena man får så får det gå som det går. Det är bättre att bli utbytt när man har vågat skjuta än att bli utbytt för att man inte har gjort någonting, säger Lukas Nilsson.

Till sin hjälp att komma in i laget och anpassa sig till den internationella handbollen har Lukas Nilsson haft de äldre, mer rutinerade spelarna. Bland annat lagkaptenen Tobias Karlsson.

– Jag lyssnar på allt som de säger och visar en stor respekt, det förtjänar de verkligen. Så länge jag lyder kommer det att gå bra, säger Lukas Nilsson.

LÄS MER: Strömberg i Signells OS-trupp

Lagkaptenen Tobias Karlsson tycker att han och de andra mer erfarna spelarna har en viktig roll när det kommer in nya spelare i truppen.

– Det är viktigt att de känner sig trygga, bekväma och får det utrymme som de behöver. Vi lyfter fram deras styrkor i stället för att begränsa dem, säger han.

35-åriga Tobias Karlsson är imponerad över hur den 16 år yngre Lukas Nilsson har tagit landslaget med storm.

– Han har haft en enorm utveckling och tagit stora steg både som lagspelare och individuellt. Lukas har en riktigt fin framtid för sig.

Tobias Karlsson var med och vann silver 2012 och Lukas Nilsson hoppas att hans första OS i en minst lika stor succé.

– Det kommer att bli jättebra. Vi är en bra grupp och har fantastisk moral som kommer att göra så att vi vinner matcher, säger Nilsson.

LÄS MER: Viasat redo för sista OS-festen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport OS i Rio