Utställningen ”Ecce homo” av Elisabeth Ohlson Wallin väckte debatt när den visades hemma i Sverige 1998. Nu stoppar den Pride i Belgrad, där Birgitta Ohlsson (FP) skulle varit huvudtalare.
Utställningen ”Ecce homo” av Elisabeth Ohlson Wallin väckte debatt när den visades hemma i Sverige 1998. Nu stoppar den Pride i Belgrad, där Birgitta Ohlsson (FP) skulle varit huvudtalare.

Polisskydd. ”Ecce homo” invigdes i går kväll i Belgrad under starkt polisskydd.

Scanpix
Svensk konst kan stoppa Prideparad

Senast Prideparaden kunde genomföras i Belgrad var 2010 och då liknade staden en krigsskådeplats. 124 poliser och ett tiotal paraddeltagare skadades. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skulle ha talat på årets parad.

Omkring 2 000 kravallpoliser inklusive ridande polis bevakade lokalen där den svenska utställningen öppnades. 

Däremot blir det ingen Prideparad på lördag. Hela kvarteret runt utställningslokalen spärrades av och stängdes för trafik. Metro avslöjade i går att protesterna mot ”Ecce homo” kunde sätta stopp för Prideparaden i Serbiens huvudstad Belgrad på lördag. 

I går eftermiddag förbjöd den serbiske premiärministern Ivica Dacic inte bara Prideparaden utan alla folksamlingar i Belgrad inklusive fotbollsmatcher.

EU-minister Birgitta Ohlsson skulle ha varit huvud-talare. Hon beklagar att Prideparaden inte blir av.

– Det är djupt sorgligt att Pride i Belgrad har stoppats av myndigheterna. Pride
parader är ett lackmustest på frihet och respekt för mänskliga rättigheter i Europa, säger hon till Metro.

Den serbiske premiärministern Ivica Dacic fruktar att det kan blir våldsamma sammandrabbningar med dödlig utgång. 

– Just nu anser vi att det är viktigt att undvika stridigheter och förluster av människoliv, säger Ivica Dacic till den serbiska nyhetsbyrån Tanjug.

Det är den omdebatterade svenska utställningen ”Ecce homo” som väckt starka reaktioner i Serbien. Trots att flera partier samt  den serbiska ortodoxa kyrkan krävt att utställningen ska stoppas invigdes den i går i Belgrad tack vare en massiv polisinsats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset