20-åringen greps med en skarpladdad pistol. Han bar vid gripandet en förstärkt skyddsväst.
20-åringen greps med en skarpladdad pistol. Han bar vid gripandet en förstärkt skyddsväst.

20-åringen var iförd en förstärkt skyddsväst och bar en pistol då han greps. Nu hålls rättegången. Mannen ska ingå i den kriminella grupperingen ”dödspatrullen”. Grupperingen kan ligga bakom ett antal beställningsmord, enligt polisens gängexpert.

I slutet av november stoppade polisen en bil i Stockholmsområdet. I baksätet satt en 20-årig man.

– Han försökte springa från platsen. Polisen fick tag på honom, och då ramlade en skarpladdad pistol till marken, säger åklagare Ulrika Lindsö.

Mannen var iförd skyddsväst.

– Det var en förstärkt skyddsväst så att den skulle kunna klara tyngre beskjutning så att säga, säger Ulrika Lindsö.

Mannen anhölls misstänkt för grovt vapenbrott, men försattes på fri fot av tingsrätten. Åklagaren överklagade tingsrättens beslut: ”Genom tidigare domar framgår således att NN har kapacitet att utföra allvarliga våldshandlingar”, hette det bland annat. Hovrätten beslutade att mannen skulle häktas, och i början av december grep polisen honom igen. Då var han klädd i en annan förstärkt skyddsväst.

LÄS MER: Polisen varnar kriminella – dödshotad man lämnade landet innan gängmord

Tillsammans med ytterligare tre män ingår mannen i en ”tight kärna”, enligt polisen. Grupperingen har benämnts som ”dödspatrullen” eller ”DP”.

– De här är superstolta över att bygga upp ett kriminellt varumärke, vilket är totalkasst, så jag vill inte kalla dem för det namnet, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och gängexpert vid polisen i Stockholm.

Han känner dock väl till grupperingen.

– Men man kan säga att de är ett av de kriminella nätverken på den norra sidan av Stockholm. Det är ett våldsamt kriminellt nätverk, och vår uppfattning är att de har en affärsidé där de åtar sig beställningsmord. Exakt hur många mord det handlar om vet vi inte, och de har inte dömts för det. Men det är vår underrättelseidé.

En konflikt mellan ”DP” och en annan gruppering startade i juli 2015 då ett mord genomfördes. ”Detta mord blir en del i en lång våg av konflikter som pågår än i dag”, finns att läsa i ett PM, upprättat av polisen. I december 2016 sköts två bröder ihjäl på ett café i Stockholmsförorten Rinkeby, och dubbelmordet är fortfarande olöst. Bröderna kopplas till den andra grupperingen, enligt polisen.

LÄS MER: Stockholmspolisen har 137 öppna utredningar gällande mord och mordförsök

Då 20-åringen förhördes om det grova vapenbrottet, fick han även frågor om konflikten.

Utdrag ur förundersökningen:

”Förhörsledaren: Och vi hävdar väl att det är väl lite den typen av hot som du rustar dig för när du har tung väst på dig, att nån ska komma och skjuta på dig med en Kalle (Kalasjnikov reds anm).

20-åringen: Vad sa…

Förhörsledaren: Jo men eftersom dom som vi tror är dina motståndare NN och NN och dom här, dom har ju tillgång till AK 47:or, pistoler bland annat. Eftersom du går omkring med…

20-åringen: Gå och grip dom då.”

20-åringen åtalades för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott, och nu ska rättegången hållas. Dessutom utreds han för ett grovt olaga tvång i augusti förra året.

– Den utredningen fortsätter, men det har inte väckts åtal i det här skedet, säger Ulrika Lindsö.

Är det brottet kopplat till konflikten?

– Ja, indirekt kan man beskriva det så.

Polisens uppfattning är att konflikten mellan grupperingarna fortfarande är pågående.

– Men hettan i konflikten är kylts av eftersom vi har lyckats inkapacitera centrala personer. Då får vi bort motiverade gärningsmän och vi får bort tilltänkta offer. Förutom den här mannen sitter två män häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, och den fjärde har flytt utomlands, säger Gunnar Appelgren.

20-åringen försvaras av advokat Martin Cullberg.

– Han stoppades i en bil, hade ett vapen och det erkänner han.

Ingår han i den så kallade ”dödspatrullen”?

– Det påstås så kanske.

Vad säger du om det?

– Ingen kommentar.

Den kriminella grupperingen

20-åring:

Ska nu upp i rätten åtalad för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Tidigare dömd för bland annat olaga tvång, grov stöld och rån. Har varit misstänkt i flera mordutredningar.

20-åring:

Tidigare dömd för bland annat rån, narkotikabrott och våld mot tjänsteman. Har varit misstänkt i flera mordutredningar.

21-åring:

Tidigare dömd för bland annat grov stöld, rån och ringa narkotikabrott.Har varit misstänkt i flera mordutredningar.

21-åring:

Tidigare dömd för bland annat grov stöld, försök till grov stöld och olaga tvång. Har varit misstänkt i flera mordutredningar.

Källa: SVT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset