Purvi Patel är den första kvinnan i USA som döms till fängelse för att ha dödat sitt foster – nu väntar ett 20 år långt fängelsestraff. Men domen får hård kritik av flera kvinnogrupper, skriver The Independent.

När Purvi Patel, 33, kom in till sjukhuset i Indiana, USA, 2013 blödde hon kraftigt. Först förnekade hon att skulle ha varit gravid men påstod senare att hon fått ett missfall i badrummet. Det skulle senare visa sig att hon hade stoppat sin nyfödda bebis i en plastpåse och sedan slängt fostret i soptunnan.

Purvi Patel står fast vid att barnet var dödfött men åklagare hävdar att hon födde ett levande foster. Eftersom hon kommer från en konservativ hinduisk familj, menar hennes advokater att hon fick panik när hon insåg att hon var med barn.

– Jag antog att bebisen var död och att det inte fanns något att göra åt det. Jag har aldrig varit gravid innan, ska hon ha sagt under en polisintervju enligt South Bend Tribune, skriver The Independent.

Åklagaren har däremot hävdat att Purvi Patel ska ha beställt läkemedel för att framkalla en abort men toxikologisk undersökning visade att så inte var fallet. Hon blir nu den andra kvinnan i USA som döms för att ha dödat sitt foster, men den första som får fängelse för det.

Flera kvinnorättsaktivister har fördömt domen och menar att lagen används för att straffa kvinnor som råkat ut för missfall eller som vill avsluta sin graviditet.

The British Pregnancy Advisory Service, har beskrivit händelsen som ”tragisk” och varnar nu för att domen skulle kunna bli ett farligt prejudikat för andra gravida kvinnor.

– Purvi Patel är tyvärr det senaste offret för den smygande kriminaliseringen av gravida kvinnors beteende i USA, säger en talesperson till The Independent och fortsätter:

– Lagen används för att straffa de gravida kvinnor som de utger sig för att skydda, och det kommer bara att avskräcka dem som behöver vård från att söka hjälp.

Att avsluta en graviditet är fortfarande ett brott enligt brittisk lag och du kan straffas med fängelse i upp till tolv år, enligt The British Pregnancy Advisory Service.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset