Ericssons vd Börje Ekholm beskriver 2017 som "ett tufft år", men tror på en vändning för företaget i år.
Ericssons vd Börje Ekholm beskriver 2017 som "ett tufft år", men tror på en vändning för företaget i år.
Ekonomi TT

En brakförlust på närmare 20 miljarder kronor – ännu värre än väntat. Men det finns ljusglimtar, enligt Ericssonchefen Börje Ekholm. Och i år ska vändningen komma.

Aktien rasar och Nordnets sparekonom Joakim Bornold anser att det finns väl mycket "Gardell-fluff" som tidigare hållit liv i aktiekursen.

Hissnande 19,8 miljarder back på kvartalet och hela 38 miljarder i förlust för helåret 2017. Det är enorma pengar Ericsson har förlorat under det gångna året. Det mesta härrör från urusla, gamla företagsköp som nu blivit i det närmaste värdelösa och där Ericsson tvingats skriva av värdet på tillgångar.

Men en för dagen något influensakrasslig Börje Ekholm väljer att titta framåt, den sargade koncernen håller på att friskna till.

Teknikglapp

Det har varit tufft ända sedan 2015 och sedan dess har marknaden minskat med ungefär 20 procent. Men vi ser nu ett mycket större intresse från operatörerna för 5G, framför allt i Nordamerika men också i Kina, Japan och Sydkorea. Det driver också att operatörerna måste se över sina 4G-nät. Det märks bland annat i Nordamerika där vår försäljning ökar under fjärde kvartalet i lokal valuta, säger han i en TT-intervju.

På den fallande marknaden, som just nu står mitt i mellan 4G och 5G, hävdar Ericsson sig väl, enligt Ekholm.

Både andra och tredje kvartalet har vi ökat marknadsandelarna, men det är alltid lite farligt att titta kvartal för kvartal, man behöver se en längre trend. Men vår uppfattning är att vi vinner ganska många kundupphandlingar i dag. Vår teknologi står sig väldigt bra mot kunderna.

Mycket av miljardförlusterna är av bokföringsteknisk karaktär. Rensat för det gör bolaget en mindre vinst och de reda pengarna, kassaflödet, trillar in i kassan, vilket gör att den finansiella ställningen faktiskt är bättre nu än för ett år sedan.

Svårt försvara

Man behåller aktieutdelningen, det visar på att det inte är tal om någon nyemission, det stämmer nog också, säger Joakim Bornold.

Men han tycker aktiekursen är hög, åtminstone innan onsdagens ras.

Det är mycket Gardell-fluff i kursen, säger Bornold och syftar på att många aktiespekulanter tagit rygg på finansmannen Christer Gardell och hans investeringsbolag Cevian, som stadigt har köpt på sig Ericssonaktier och nu är största ägare, räknat i kapital.

Förlust även i år?

Börje Ekholm pekar på att marknaden håller på att stabiliseras, liksom företaget. Den övergripande strategin ligger fast.

Vi har sagt att vi ska se en betydande förbättring under 2018. Vi har gjort ganska stora omställningar, tagit bort stora kostnader och minskat antalet anställda med nästan 15 000.

Men stora engångskostnader väntar även i år, dels från det pågående sparprogrammet men kanske även från nya justeringar av dåliga kontrakt, så det kan bli förlust även 2018, speciellt som efterfrågan väntas sjunka något även i år.

Ericsson meddelar nu också att man delvis backar från sin strategi att sälja ut förlustverksamheterna, Media Solutions och Red Bee (tidigare Broadcast). Riskkapitalbolaget One Equity Partners går in som hälftenägare i Media Solutions, medan buden på Red Bee var för dåliga, varför den verksamheten nu behålls – något storägaren Christer Gardell varit kritisk till.

Ericssons vd Börje Ekholm beskriver 2017 som 'ett tufft år', men tror på en vändning för företaget i år.
Ericssons vd Börje Ekholm beskriver 2017 som "ett tufft år", men tror på en vändning för företaget i år.
Ericssons vd Börje Ekholm presenterar företagets bokslut under en pressträff i Kista.
Ericssons vd Börje Ekholm presenterar företagets bokslut under en pressträff i Kista.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset