65 procent av eleverna på Björndammens skola är frånvarande på grund av ett stort utbrott av kräksjuka. Genrebild.
65 procent av eleverna på Björndammens skola är frånvarande på grund av ett stort utbrott av kräksjuka. Genrebild.

Ett stort antal har personer har insjuknat i vinterkräksjukan på en skola i Partille, utanför Göteborg. "Det viktiga nu är att de som är sjuka stannar hemma så de inte smittar fler", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till GT.

Våren är här, men än verkar inte vinterkräksjukan vara över. Partille kommun har, enligt GT, gått ut med information till vårdnadshavare om att det pågår ett stort utbrott på Björndammens skola. Cirka 200 personer ska ha drabbats. Anna Ligården, avdelningschef på utbildningsförvaltningen i Partille kommun, säger till tidningen att 65 procent av eleverna på skolan är frånvarande.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, är det ovanligt att så många drabbas samtidigt.

–  Många insjuknade under tisdagsdygnet och redan igår hade några tillfrisknat, så det verkar vara snabbt övergående. Det pågår utredning och provtagning för att vi ska kunna hitta förklaringen till utbrottet, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till GT.

Vidare säger han att mycket tyder på att det handlar om vinterkräksjuka, men man har inte fått några provsvar än. Thomas Wahlberg uppmanar de som har drabbats att stanna hemma så att inte fler smittas.

– Om det är vinterkräksjuka är det väldigt smittsamt. De som är i skolan är viktigt att de är noga med sin handhygien och tvättar sig med tvål och vatten, säger han till GT.

LÄS MER: Nej, du kan inte vara helt immun mot vinterkräksjukan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset