Den livesända terrorattacken sågs ungefär 4000 gånger på Facebook innan filmen togs bort.
Den livesända terrorattacken sågs ungefär 4000 gånger på Facebook innan filmen togs bort.

200 personer ska enligt Facebook ha sett livesändningen av terrordådet i Nya Zeeland. Trots detta dröjde det till tolv minuter efter filmens slut innan händelsen anmäldes.

Minst 50 personer dödades i samband med terrorattacken i Nya Zeeland under fredagen förra veckan.

Den misstänkte gärningsmannen, Brenton Tarrant, startade under tidig eftermiddag en livesändning på Facebook, där man kunde se honom ta sig till en av moskéerna för att sedan börja skjuta människor.

Nu går Facebook ut med uppgiften om att 200 personer såg den livesända terrorattacken, men ingen ska ha anmält filmen.

LÄS MER: 18-åring spred video från terrordådet – riskerar långt fängelsestraff

1,5 miljoner uppladdningar togs bort

Först en halvtimme efter att sändningen startat, vilket även var tolv minuter efter att den avslutats, kom den första anmälan.

Chris Sonderby, Facebooks vice ordförande, säger att man jobbar dygnet runt för att hindra filmen från att åter börja spridas. Bara under det första dygnet efter terrorattacken ska den sociala mediejätten ha tagit bort 1,5 miljoner versioner av filmen.

– Sammanlagt sågs filmen ungefär 4 000 gånger innan den togs bort från Facebook, säger Sonderby i ett uttalande.

LÄS MER: Därför ska du inte sprida videon från terrordådet i Nya Zeeland

Facebook har efter terrorattacken fått ta emot en hel del kritik, bland annat av Australiens premiärminister Scott Morrison, som enligt Perth Now har efterfrågat praktiska sätt att förbjuda företag som Facebook och Google från att sprida illdåd och våldsamma brott på sina plattformar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset