I onsdags avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar, på en gård utanför Helsingborg.
I onsdags avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar, på en gård utanför Helsingborg.

På den gård i Skåne som smittats av fågelinfluensa avlivas samtliga 200 000 värphöns. Hos Jordbruksverket är man hoppfull om att smittan inte har spridit sig till andra gårdar.

Det var på en gård utanför Helsingborg som det första svenska fallet av fågelinfluensa hos tamfåglar upptäcktes tidigare i veckan. På torsdagen avlivades 37 000 fåglar. Jordbruksverket meddelar nu att gårdens samtliga 200 000 värphöns måste avlivas på grund av smittrisken.

Arbetet med avlivningen pågår för fullt.

– Hela min vakna tid går åt till att fixa grejer. Det är allting från att ordna fram sopsäckar, beställa containrar, beställa gas, se till att vi har folk som kan plocka ut de döda djuren, till saneringsplaner och avspärrningar, säger Anders Lindberg, vd för äggproducenten Aniagra, till tidningen ATL.

Avlivningen går till så att stallarna fylls med koldioxid som dödar hönsen. Sedan slängs de i en container och körs till förbränning.

Tar några dagar

Det är oklart hur lång tid arbetet kommer att ta.

– Det är väldigt många djur så det kommer ta några dagar. Det kommer att dra ut i nästa vecka, tror jag, men de gör det så fort de kan, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.

Det har inte kommit in några signaler om döda djur på gårdar i närheten.

– Att faran är över, det är kanske för tidigt sagt. Men vi är positiva och hoppfulla om att det kanske inte blir något mer, säger Karin Åhl.

Väntar på analys

Hos verket tror man inte att smittan kan ha spridit sig från gården eftersom den spärrades av snabbt.

– Det är i så fall om något har kommit ut innan man upptäckte det.

Jordbruksverket misstänker att smittan har kommit till Sverige med vilda fåglar och att den sedan, på något sätt, kommit in bland hönsen. Det har ännu inte kommit en färdig analys om vilken typ av fågelinfluensa som hönsen har.

– Vi räknar med att det är en fågelinfluensa som inte är farlig för människa. Med tanke på att i princip alla andra i Europa har varit av typen H5N8 så är det troligt att den här också är det. Och den är inte farlig för folk, säger Karin Åhl.

Restriktioner

I måndags meddelade danska myndigheter att de första fallen av fågelinfluensan H5N8 hittats i landet. Två dagar senare kom larmet från Sverige och nu har även Finland fått konstaterade fall av fågelinfluensa, hos två vilda fåglar på Åland.

Sedan i måndags har flera länder stängt sina gränser för kycklingprodukter från Danmark. Leif Bergvall Hansen, vd för Scandi Standard, räknar med motsvarande effekter av det svenska larmet.

– Vi väntar oss att det kommer att ske, att det blir någon form av tidsbegränsad importrestriktion, säger han till TT.

– Vi jobbar med att reducera effekterna av det på olika sätt.

Fötter en delikatess

Scandi Standard är den största nordiska producenten av kycklingbaserade livsmedel. Företaget, där Kronfågel ingår, räknar med en negativ effekt på rörelseresultatet på fyra till åtta miljoner kronor per månad.

Enligt Leif Bergvall Hansen är det framför allt på den asiatiska marknaden som fynden av fågelinfluensa får effekter.

– Det gäller framför allt kycklingfötter, som är en delikatess i Asien, och i viss mån kycklingvingar, berättar han.

– Vi får ganska bra betalt för den typen av produkt, men den är svår att sälja i Europa.

Det var i onsdags som det avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar. Det handlar om en värphönsbesättning utanför Helsingborg. Dessutom har smittan upptäckts hos en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun. Där är typen H5N8 bekräftad.

Även i Finland har fågelinfluensa upptäckts. Enligt Livsmedelssäkerhetsverket Evira handlar det om två viggar på Åland, men exakt vilken typ av fågelinfluensa det handlar om har inte klarlagts ännu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset