2005 diagnostiserades Jakob Sjöberg med testikelcancer. Trots operation spred sig cancern och han tvingades till cellgiftsbehandling. I våras, nästan elva år senare, blev han friskförklarad. – På något sätt är det en stärkande upplevelse, säger han.

Privat

Jakob Sjöberg, 32, fick mardrömsbeskedet när han var 21 år gammal. Trots att cancern spred sig blev han tidigare i år friskförklarad. 

I dag inleds den internationella kampanjen Movember i syfte att uppmärksamma manssjukdomar, såsom testikelcancer och postatacancer. För vissa har månaden extra stor betydelse.

Jakob Sjöberg, 32, var bara 21 år gammal när han upptäckte en knöl i testikeln. Han började googla på symtomen och i takt med att oron spred sig bestämde han sig för att boka en tid hos Vårdcentralen.

– Min läkare sa först inte så mycket men helt plötsligt hade hon ringt efter en taxi som körde mig till sjukhuset i Norrköping, säger han.

Väl där fick han beskedet att det kunde röra sig om testikelcancer, men för att kunna fastställa diagnosen var de tvungna att operera bort testikeln. Bara några dagar efter besöket på vårdcentralen låg Jakob på operationsbordet.

– Det var knappt att jag hann reagera. Jag tog inte riktigt in det, utan det kom egentligen senare. Jag visste att överlevnadsprocenten var jättehög, men samtidigt tänkte jag att det finns ju de som har dött och några måste ju tillhöra de procenten, säger han.

►LÄS MER: Psykologen: Så kan du hantera ett cancerbesked

Efter operationen fick Jakob beskedet att cancern hade spridit sig. Nu skulle han läggas in för cellgiftsbehandling.

– Då blev det jobbigare och det sjönk in vad det var som faktiskt hände.

Under drygt tre månader var Jakob inlagd fem dagar i rad var tredje vecka. Under 7-8 timmar per dag fick han cellgifter.

– Det är väldigt fysiskt påfrestande. Den här behandlingen är den man använder i regel för testikelcancer då den är framgångsrik. Men den är också tuff. Man får håravfall och torr hud, blir illamående och hängig, säger Jakob Sjöberg.

Efter cellgiftsbehandlingen följde regelbundna kollar som blev allt glesare med tiden. Jakob visade inga tecken på återfall och i våras, drygt tio och ett halvt år efter diagnosen, blev han friskförklarad.

– Självklart är det jättestort men jag är också kluven. Inför varje koll har jag varit nervös, men blev lättad när det har varit positiva besked. Men nu när jag inte längre blir kallad till någon koll så blir man rädd att jag själv kommer upptäcka något när det redan är för sent.

Har den här erfarenheten förändrat dig som person?

– Det är klart att man har en uppskattning för allt runtomkring som jag inte hade tidigare. Både för att man vet att sådant här kan hända precis när som helst, men också uppskattning för de människorna i min omgivning som stöttat mig.

►LÄS MER: Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

– På något sätt är det, i brist på bättre ord, en stärkande upplevelse. Jag känner att jag har gått igenom det här och klarat av det. Sen finns det så klart dagar då man tänker tillbaka och bli skör, för det har ju varit tufft.

Den årliga kampanjen Movember skapades 2003 i syfte att uppmärksamma manssjukdomar såsom prostatacancer och testikelcancer. Under hela november månad kommer män runt om i världen att odla mustacher för att visa sitt stöd till drabbade och kasta ljus på manssjukdomar. 

– Jag ser jättepositivt på att man uppmärksammar sådant här. Det är jätteviktigt och just testikelcancer är något man i regel inte pratar jättemycket om, trots att det är den vanligaste cancerformen bland unga män, säger Jakob Sjöberg.

►LÄS MER: Dubbelt så många cancersjuka 2040

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa