Polisen har hittat en person som nu misstänks för kronkuppen i Strängnäs.
Polisen har hittat en person som nu misstänks för kronkuppen i Strängnäs.

En 21-årig man häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för grov stöd efter den spektakulära kyrkostölden mot Domkyrkan i Strängnäs i slutet av juli. De två kungliga kronorna och riksäpplet som stals vid kuppen har ännu inte återfunnits.

Den 31 juli i år slogs en monter sönder inne i Domkyrkan i Strängnäs.

Från montern stals begravningsregalierna från Gustav Vasas son Karl IX och hans hustru. Begravningsregalierna som stals var från 1600-talet och består av Karl IX:s krona som är gjord av guld, emalj, pärlor och bergskristall. Dessutom stals ett riksäpple och en mindre drottningkrona som tillhörde Karl IX:s hustru drottning Kristina den äldre.

Kungligheterna visades i öppen kista

Enligt tradition visades kungligheter i en öppen kista iklädd dyrbara kläder och sina begravningsregalier efter sin död.

Vid stölden i slutet av juli lämnade två personer kyrkan på cyklar, som de sedan bytte mot en motorbåt som låg förtöjd vid Mälaren i närheten av kyrkan.

LÄS MER: Stulna kungakronor är internationellt efterlysta – polisen vädjar efter tips

Länge sökte polisen efter gärningsmännen, och de värdefulla regalierna blev efterlysta utomlands.

Ovärderliga föremål av riksintresse

Men vid lunchtid i onsdags blev en 21-årig man anhållen misstänkt för stölden. Nu har även mannen häktats misstänkt för stölden av godset.

Polisen har tidigare gått ut med att det inte går att värdera föremålen som stals. Det rör sig om ovärderliga föremål av riksintresse, enligt uppgifter som polisen fått från Länsstyrelsen.

Den 21-åriga mannen, som är skriven i en kommun i Stockholms län, förekommer tidigare i polisens belastningsregister för några fall av lindrigare brott. 2017 dömdes han för ringa narkotikabrott efter att han påträffats med kokain i blodet. Mannen fick även ett strafföreläggande efter att han togs på Kungsgatan i Stockholm bärande en kniv 2014.

21-åringen nekar själv till brott.

Utredningen leds av åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och bedrivs av polisens Nationella operativa avdelning (NOA) i samverkan med polisen i Strängnäs.


Svenska kyrkan i Strängnäs stift reagerade tidigare i veckan på Facebook efter beskedet om att en man anhållits misstänkt för stölden.

LÄS MER: En anhållen för fräcka kronkuppen i Strängnäs  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset