En 22-årig man sitter häktad misstänkt för att ha vållat tio mäns död. Orsaken är att mannen ska ha sålt ett livsfarligt fentanylpreparat till offren. Åklagaren försökte få mannen häktad för tio fall av dråp.

Den 22-årige mannen ska via nätet ha sålt ett fentanylpreparat – ett nu narkotikaklassat läkemedel som är svårt att dosera och som orsakat flera dödsfall inom missbrukarkretsar, skriver corren.se.

22-åringen är bosatt i Östergötland och greps i slutet av oktober. Under fredagen hölls en ny häktningsförhandling mot mannen. Åklagaren ville att han skulle häktas för tio fall av dråp alternativt grovt vållande till annans död. Offren var tio män, bosatta på olika platser i landet, som dog mellan den 4 oktober och 18 november.

– Mannen omhäktades för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor, och tio fall av grovt vållande till annans död. Vi menade att han hade likgiltighetsuppsåt inför att de här människorna skulle avlida och rubricerade det som dråp, men tingsrätten delade inte den uppfattningen, säger åklagare Eva Nemec Nordh.

Nyligen klassades fentanylpreparatet om och blev narkotikaklassat, men under förra året hamnade preparatet under rubriceringen brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor, enligt åklagaren.

De tio offren kan kopplas till samma ärende, enligt åklagaren.

– De har köpt och fått leverans från honom. Samma dag, eller kort efteråt, har de avlidit. Rättsläkaren har konstaterat att de avlidit av fentanylpreparatet, vilket är det preparat han har levererat, säger Eva Nemec Nord.

Utredningen är omfattande och kommer att pågå under flera månader, enligt åklagaren.

22-åringen nekar till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset