1. Kor har bästa kompisar de helst tillbringar sin tid med, och blir deprimerade och stressade om de skiljs från sina vänner.
1. Kor har bästa kompisar de helst tillbringar sin tid med, och blir deprimerade och stressade om de skiljs från sina vänner.

Gör din dag lite gladare och lär dig lite på samma gång.

Det finns mycket vi inte vet om våra vänner i djurriket, men forskarna upptäcker hela tiden mer och mer fantastiskt om hur vi alla fungerar.

I bildspelet ovan hittar du massor av upptäckter av det lite gulligare, roligare och gladare slaget. Klicka igenom för att berika din dag med lite glädje och kunskap på en och samma gång!

Listan är inspirerad av denna. Klicka för att se fler liknande fakta. (OBS! Metro har dubbelkollat all fakta i denna artikel, men vi uppmanar som alltid till källkritik när det gäller listor såsom den länkade.)

TT

2. En fennek, ökenräv, har pälstäckta, snöskoliknande tassar för att kunna gå på den varma ökensanden. De stora öronen är till för att vädra kroppen och göra sig av med överflödig värme.

All Over Press

3. Om du rakar ett marsvin...

All Over Press
...blir det förvånansvärt likt en nyfödd flodhäst.
TT

4. En röd pandas yviga svans kan bli lika lång som dess övriga kropp – alltså hela 60 centimeter och större än en vanlig katt.

All Over Press

5. Springnäbbmöss, eller elefantnäbbmöss som de tidigare har kallats, är faktiskt närmare släkt med just elefanter än andra näbbmöss.

All Over Press

6. Unga makaker rullar och leker med snöbollar – bara för skojs skull.

All Over Press

7. Trots att ekorrar vanligtvis håller sig för sig själva, kan de adoptera och själv uppfostra föräldralösa ekorrungar de upptäcker nära sitt territorium.

All Over Press

8. Norge har adlat en pingvin. Jo, det är sant. Kungspingvinen Nils-Olav tituleras som norsk friherre.

All Over Press

9. Katter stryker sitt huvud mot dig för att visa att de tycker om dig och vill skydda dig.

TT

10. Delfiner har namn de använder för att identifiera och kalla på varandra.

TT

11. En nyfödd jättepanda väger inte mer än ett glas vatten, cirka 100 gram.

All Over Press

12. När hundvalpar lekbrottas låter hanar ofta honorna vinna. Detta gör de för att tikarna ska vilja fortsätta leka, och på så sätt lära känna dem bättre.

TT

13. Fågelungar, såsom ankungar och kycklingar, kan pipa och kommunicera med varandra och sin mamma inifrån ägget redan före kläckning.

TT

14. Havsuttrar håller händer medan de sover för att inte skiljas från varandra.

TT

15. Sköldpaddor kan ”andas” genom rumpan. Luften går inte via lungorna, men deras kloaköppning låter dem ta in syre och sprida det direkt till blodet.

TT

16. Kråkor leker och hittar gärna på busstreck med både varandra och andra djur, bara för nöjes skull. Kråkfåglar (där även skator och korpar ingår) har dokumenterat mycket hög intelligens och klarar av minnes- och intelligenstest på samma sätt som flera apor.

All Over Press

17. Åsnepingviner ”friar” till varandra med hjälp av runda stenar. En hane letar ofta länge efter en perfekt, slät sten att kunna ge till en utvald hona, för att få lov att häcka med henne.

TT

18. Knölvalarna har sin egen popmusik, precis som människor. Vad vissa valar sjunger på en del av jordklotet sprider sig ofta snabbt till andra populationer som anammar den nya melodin, och snart sjunger alla på samma låt – tills dess att några valar hittar på en ny hit, såklart.

All Over Press

19. Möss och råttor kan skratta, även om människan inte kan höra ljudet. Skratten förknippas med lekfullhet och vilja att socialisera med andra artfränder. De är dessutom kittliga.

All Over Press

20. Hundar nyser medan de lekbråkar för att påminna varandra om att det hela bara är en lek och inte på blodigt allvar.

All Over Press

21. Boxarkrabban bär två havsanemoner på vardera framklo, som försvar och som hjälp att plocka upp mat.

TT

22. När ekorrar glömmer var de har grävt ner sina nötter bidrar de varje år till att hundratals nya träd kan gro och slå rot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Länktips